Reklame

Egipatske snage bezbednosti uhapsile su šefa partije Sloboda i pravda (FJP), političkog krila pokreta Muslimanska braća, a izdati su nalozi za hapšenje oko 300 pripadnika ovog pokreta. Snage bezbednosti se spremaju da raščiste skup podrške Morsiju blizu Univerziteta u Kairu


KAIRO - Egipatske snage bezbednosti zabranile su predsedniku Muhamedu Morsiju i liderima Muslimanske braće da putuju u inostranstvo, na ulice Kaira su izašle desetine oklopnih vozila i očekuje da će vojska silom rasterati Morsijeve pristalice koje protestuju uporedo sa njegovim protivnicima, koji slave Morsijevo svrgavanje. U istovreme Ministarstvo spoljnih poslova Srbije savetovalo je svojim građanima da ne putuju u Egipat
02.15  Egipatske snage bezbednosti uhapsile su šefa partije Sloboda i pravda (FJP), političkog krila pokreta Muslimanska braća. Saad el-Katani, vođa FJP i bivši predsednik parlamenta, uhapšen je zajedno sa Rašadom al-Bajumijem, jednim od zamenika lidera pokreta Muslimanska braća. Egipatski list "Al-Ahram" je izvestio da su izdati nalozi za hapšenje oko300 pripadnika pokreta Muslimanska braća i da se snage bezbednosti spremaju da raščiste skup podrške Morsiju blizu Univerziteta u Kairu.
Državna agencija MENA je javila da policija nastavlja sa naporima na hapšenju "izvesnog broja članova (pokreta) Muslimanska braća koji su optuženi za podsticanje nasilja i remećenje opšteg reda i mira".
01.30  Zbog situacije u Egiptu Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorilo je građane naše zemlje da ne putuju u Egipat, a sve one koji se već nalaze tamo savetuje da budu u kontaktu sa našom ambasadom u Kairu...Broj telefona je + 20227367094
00.45  Adli Mansour preuzeo je uzde Egipta podeljenog posle višednevnih masovnih i krvavih demonstracija protivnika i pristalica prvog demokratski izabranog, pa zbačenog predsednika.
Posle svega dva dana na mestu predsednika Ustavnog saveta (suda), sudija Adli Mansur, je odlukom vojske došao na čelo najmnogoljudnije arapske zemlje, umesto proislamističkog predsednika Mohameda Morsija, zbačenog pučem.
Ironijom sudbine, sudiju je za predsednika Ustavnog saveta imenovao Morsi sredinom maja, a dužnost je preuzeo pre samo dva dana. Taj šezdesetogodišnjak, otac troje dece, uz stipendiju je studirao na prestižnom Nacionalnom fakultetu za upravu u Parizu, a zatim imao dugu pravničku karijeru pod režimom Hosnija Mubaraka.

23.50 Agencija Itar-Tas s izveštava o pogibiji četiri osobe u sukobima u gradu Mersa Matruhna severozapadu zemlje. Prema preliminarnim izveštajima, sukobi su izbili kada su islamisti pokušali da napadnu vojnike, a oni su otvorili vatru. Ruska državna agencija prenosi i vesti o sukobima u Kairu i Aleksandriji, a da se kod kairske džamije Rabija al-Adavija čuju pucnji.
U Asuanu na jugu zemlje razjarene pristalice Musliimanske braće demoliraju automobile, navodi agencija, dodajući da pristalice i protivnici Morsija razmenjuju vatru u gradu El Fajum. Desetine hiljada pristalica svrgnutog Morsija uzvikuju "Dole vojni režim!", na trgu Rabija al-Adavija, navodi RIA Novosti.
23.45 Ruska agencija RIA Novosti, u međuvremenu, prenosi internet portal "Jum 7" (Youm), po kojima su se policija i pristalice smenjenog predsednika sukobile u oblasti džamije Rabijat al-Adavija u Kairu. Jedan očevidac, čak, tvrdi da je poginuo jedan čovek i da ima ranjenih.
23.30 Dok u centru Kaira Morsijevi protivnici uz vatromet slave, pripadnici garde Muslimanske braće sa šlemovima i palicama u rukama formirali su kordon blizu jedne džamije. Trg ispred te džamije je poslednjih dana centar podrške Morsiju, gde se nalaze hiljade pristalica islamističke vlasti.
Muškarci i žene plaču i uzvikuju, osuđujući načelnika Generalštaba Abdela Fataha al-Sisija, koji je saopštio "mapu puta" za rešavanje krize - "Al-Sisi je nevažeći! Islam dolazi! Nećemo otići!".
23.00 Predsednik egipatskog Ustavnog suda Adli Mansur položiće sutra zakletvu kaoprivremeni šef države, dok istovremeno, Morsijeve islamističke pristalice u predgrađu Kaira besno reaguju na proglas armije kojim je privremeno suspendovan ustav i postavljen novi predsednik.
22.00 Egipatski predsednik Mohamed Morsi oglasio se večeras na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter i odbacio mere vojske koja ga je je danas smenila kao "vojni puč".
Na stranici egipatskog predsedništva na Fejsbuku Morsi mere vojske naziva "vojnim pučem", a na svom Tviter nalogu "potpunim pučem", prenele su agencijeEgipatska vojska saopštila je večeras da je smenila predsednika Morsija, suspendovala Ustav koji su podržali islamisti i sazvala prevremene izbore.
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda.
Slavlje u Kairu povodom svrgavanja Morsija Slavlje u Kairu povodom svrgavanja Morsija
21.00 Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, veliki imam Ahmed al Tadžib i koptski patrijarh Tavadros večeras će saopštili plan izlaska iz političkem krize, koji je usaglašen na sastanku sa vojnim vrhom, objavila je državna televizija. U saopštenju, koje je prenela zvanična agencija MENA, se navodi da će se njih trojica obratiti građanima Egipta "u prisustvu čelnika oružanhih snaga".
U posebnom saopštenju Generalštaba egipatske vojske, koje takođe prenosi MENA, navodi se da je završen sastanak vojnog vrha sa predstavnicima političkog života i dodaje da će njegovi rezultato biti poznati "u roku od jednog sata", prenosi DPA.
20.25 Egipatska vojska obavestila Muhameda Mersija da više nije predsednik Egipta!
Ultimatum koji je vojska postavila Morsiju da ispuni zahteve demonstranata i podnese ostavku istekao je danas popodne i sada se očekuje saopštenje vojske. 
"U današnje vreme nijedan vojni puč ne može uspeti bez velikog krvoprolića kada postoji tolika snaga naroda", upozorio je Morsijev savetnik Esam El-Hadad, nakon što je danas posle podne istekao rok koji je vojska dala islamističkom predsedniku da zadovolji zahteve uličnih demonstranata i da se povuče, a Morsi ponovio da neće podneti ostavku, preneo je Rojters.
Egipatska vojska poslala je po podne na desetine oklopnih vozila na mesta gde se održavaju protesti hiljada Morsijevih pristalica uključujući trg ispred Univerziteta u Kairu. 
Voska je prethodno pojačala kontrolu i oko ključnih institucija u prestonici, postavivši bodljikavu žicu i barijere oko Morsijevih radnih objekata, navodi Rojters.
Egipatske snage bezbednosti zabranile su Morsiju i još nekolicini islamističkih lidera da putuju u inostranstvo zbog, kako tvrde, umešanosti u jedno bekstvo iz zatvora 2011. godine a uprava aerodroma potvrdila je za AFP da su dobili naređenje da spreče Morsija, lider Muslimanske braće Muhameda Badija i njegovog zamenika Kairat al-Šater, da odu iz zemlje.
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel juče je telefonom razgovarao sa načelnikom generaštaba egipatske vosjke, generalom Abdelom Fatahom al-Sisijem, a njih dvojica su razgovarali i prošle nedelje, saopštio je danas Pentagon, ne iznoseći bliže detalje.  U međuvremenu, Morsijeva kancelarija saopštila je danas da deo rešenja političke krize treba da bude koaliciona vlada, ali nije ponudila kompromis, nakon što je danas posle podne istekao ultimatum koji je vojska dala predsedniku.
U saopštenju je navedeno da predsednik Morsi smatra da su opozicione stranke odgovorne za gušenje političke inicijative kojom bi, takođe, bio formiran panel za pripremanje amandmana na ustav koji je usvojen u decembru. Moćne oružane snage u ponedeljak su Morsiju dale rok od 48 sati koji je istekao danas u 16.30 sati po lokalnom vremenu.
Nekoliko minuta pre isteka roka na ulice su izašle desetine hiljada pristalica i protivnika Morsija, koji je ranije rekao da će ostati na predsedničkoj funkciji bez obzira na ultimatum, prenosi AFP. 
Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da će policija odlučno odgovoriti na svako nasilje, posle sukoba Morsijevih pristalica i protivnika koji traju čitavu sedmicu i u kojima je poginulo skoro 50 ljudi. 
Protivnici optužuju Morsija da je izdao revoluciju time što je sva vlast koncentrisana u rukama islamista, dok je privreda propala, a pristalice kažu da je nasledio mnogo problema i da bi mu trebalo dozvoliti da završi mandat koji traje do 2016.
U međuvremenu, i komandant vojske i Morsi zarekli su se da će dati život za svoj cilj. 
Morsijev portparol Ajman Ali je preneo da predsednik smatra da je bolje umreti "stojeći kao drvo", braneći legitimitet svoje funkcije dobijen na izborima, nego ući u istoriju kao neko ko je raspršio nade Egipćana u demokratiju. 
Vojni lideri, koji su obećali da će ponovo uspostaviti red u zemlji koju potresaju demonstracije zbog Morsijeve islamističke politike, uputili su poziv na borbu u saopštenju naslovljenom "Poslednji sati". 
Portparol Morsijeve vladajuće stranke Muslimanska braća kazao je da su pristalice predsednika spremne da postanu mučenici da bi odbranili Morsija.
"Ima samo jedna stvar koju možemo da uradimo: da stanemo između tenkova i predsednika. Nećemo dozvoliti da vojna mašinerija ponovo maltretira egipatski narod", izjavio je za Rojters portparol Gehad El-Hadad. 
Državne novine "Al-Ahram" pišu da se očekuje ili da Morsi podnese ostavku ili da bude smenjen, a da vojska formira tročlani predsednički savet kome bi predsedavao predsednik Ustavnog suda. 
Vojni izvor je kazao da očekuje da vojska prvo pozove političare, javne ličnosti, biznismene i omladinske aktiviste na razgovore o nacrtu plana za budućnost zemlje.
U Egiptu trenutno boravi oko 2.000 turista iz Srbije, a Ambasada Srbije u Kairu preporučuje građanima naše zemlje koji borave u Egiptu da izbegavaju okupljanja i demonstracije, napominjući da su poznata letovališta, prema dosadašnjim informacijama, bezbedna, mada im se i tamo preporučuje visok stepen opreza. 
Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, u toj zemlji je 48 građana Srbije sa prijavljenim boravkom, a ambasada će pojačanim intenzitetom nastaviti da prati razvoj situacije u zemlji, eventualne implikacije po naše turiste i reagovaće na odgovarajući način.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas na uzdržanost i politički dijalog u Egiptu, izrazivši saučešće zbog ubijenih u najnovijem nasilju koje je pogodilo egipatsku prestonicu. S druge strane, milioni ljudi na ulicama egipatskih gradova, zahtevi za ostavkom predsednika Morsija i neizvesnost koja je nastupila nakon ultimatuma vojske kao da su zatekli nespremnim vrh američkog Stejt departmenta i samu Belu kuću.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.