Reklame

Albanski političar Kočo Danaj ocenio je da Crna Gora treba da prepusti istočne delove svoje teritorije, na kojima uglavnom živi albanska populacija, kako bi taj prostor pripao "Prirodnoj Albaniji”

Ostala žarišta su BiH, Grčka, Kosovo i Makedonija, tvrdi Kočo Danaj
CRNA GORA - Albanski političar Kočo Danaj ocenio je da Crna Gora treba da prepusti istočne delove svoje teritorije, na kojima uglavnom živi albanska populacija, kako bi taj prostor pripao "Prirodnoj Albaniji”.  Ako ne bude formirana "Prirodna Albanija”, kako je rekao, biće novog rata na Balkanskom poluostrvu.
Danaj je u intervjuu za nemačku agenciju DPA rekao da svi Albanci treba da žive u jednoj državi.
On je rekao da su Albancima na konferenciji u Londonu 1913. godine velike sile nanele veliku nepravdu. Na toj konferenciji sprečeno je ujedinjenje svih Albanaca, iako su se svi nekoliko godina pre toga zalagali za to.
"Danas zahtevamo ujedinjenje svih Albanaca, bez rata“, rekao je Danaj.
Na pitanje kakav bi efekat izazvalo formiranje "Velike Albanije”, rekao je da bi oni u stvari želeli da kažu "Prirodna Albanija” jer termin "Velika Albanija” potiče od nacista tokom Drugog svjetskog rata.
"Efekat je garancija da na Balkanskom poluostrvu više neće biti nasilja. U suprotnom, predstoji novi balkanski rat. Ako budemo imali Albaniju u njenim prirodnim granicama, to se neće dogoditi“, kazao je Danaj.
Upitan kako se može stvoriti jedinstvena Albanija za sve Albance, on je kazao da je jedino rešenje organizacija nove međunarodne konferencije  Danaj je na promociji svoje političke liste "Prirodna Albanija” 2010. godine rekao da se stvaranje nove države može postići mirnim putem i pregovorima sa komšijama.
Danaj je tada zatražio da se u Crnoj Gori organizuje referendum na kome bi se Albanci izjasnili da li žele da žive u Crnoj Gori, ili da se teritorije na kojima žive izdvoje. U januaru ove godine, vodeći kosovski i albanski mediji pisali su o postojanju futurističke mape Evrope, koja predviđa da će do 2035. godine biti stvorena ujedinjena Velika Albanija. Te su prognoze, kako je tada navedeno, dali analitičari američke obaveštajne službe CIA.
Milovan Drecun, predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije nedavno je rekao da je potpisivanje sporazuma o vojnoj saradnji između Kosova i Albanije, kao i o boravku pripadnika oružanih snaga Albanije na teritoriji Kosova i Metohije, teška i neprihvatljiva provokacija koja doprinosi destabilizaciji mira u regionu i šalje poruku o velikoalbanskim pretenzijama.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.