Reklame


Trenutak maksimalnog približavanja svemirskog tela prečnika 46 metara Zemlji registrovan u 14.25 sati po lokalnom ili 20.25 časova po srpskom vremenu

Asteroid
VAŠINGTON - Asteroid 2012 DA14 proleteo je večeras pored Zemlje, približivši joj se na rekordnoj blizini od 27,357 kilometara, javio je Asošijeted pres. Prema podacima Nacionalne uprave SAD za aeronautiku i istraživanje kosmičkog prostranstva (NASA), trenutak maksimalnog približavanja tog svemirskog tela prečnika 46 metara Zemlji registrovan je u 14 sati i 25 minuta po lokalnom ili 20 sati i 25 minuta po srednjoevropskom vremenu.

Posle toga asteroid je počeo da se udaljava od naše planete, preneo je Itar-Tass. Frans pres prenosi da je po sikama sa teleskopa u zapadnoj Austriliji (Gingin Observatory) slika asteroida koji izgleda kao beli trag koji se kreće na pozadini tamnog neba. Ranije je javljeno da će se u tom trenutku asteroid nalaziti približno nad visinom indonežanskog ostrva Sumatra u istočnom delu Indijskog okeana.
Masa 2012 DA14, koji su pre godinu dana otkrili španski astronomi, iznosi 130.000 tona a kreće se brzinom od 28.100 kilometara na sat ili 7,82 kilometra u sekundi, prenosi Itar-Tass. Nebeska tela slične veličine prolete pored zemljine kugle na relativno malom rastojanju približno svakih 40 godina, ali je ovaj asteroid prišao Zemlji bliže od svih do sada.
Naučnici smatraju, prenosi ruska agencija, da se katastrofe zbog pada sličnih asteroida na površinu zemlje dešava u proseku jednom u 1.200 godina. U slučaju pada na površinu, asteroid bi izazvao posledice uporedive sa eksplozijom nuklearne bombe snage 2,5 megatona. Stručnjaci specijalizovanog portala "spejs kom" (space.com) ukazali su ranije da će asteroid biti približno 8.000 bliže Zemlji od komunikacionih satelita na geosinhronim orbitama.
U NASA su uvereni da ni sada a ni u doglednoj budućnosti asteroid 2012 DA14 ne predstavlja po Zemlju nikakvu opasnost. AP podseća da je asteroid proleteo pored Zemlje nekoliko sati pošto je manji meteorit eksplodirao iznad ruske planine Ural, a da astronomi ta dva događaja smatraju slučajnim.
Kao što je najavljeno, posledica nije bilo, dok je sledeći sustret zakazan za 2046. godinu!Agencija za aeronautiku i svemirska istraživanja NASA pratila je kretanje asteroida, nazvanog 2012 DA 14, koji je dovoljno veliki da uništi jedan gradAsteroid prečnika 45 metara, oko 20:25 sati po našem vremenu proleteo na oko 27.000 kilometara od Zemlje!
"Ta razdaljina je dovoljno daleko od naše planete i grupe satelita koji kruže oko nje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu. Ipak, prelet asteroida 2012 DA 14 dogodio se na dosad najmanjoj razdaljini od Zemlje za jedan objekat te veličine", istakla je NASA.
NASA tvrdi da nema razloga za strah, dodajući: "Praćenje asteroida i zaštita naše planete od njih je jedan od prioriteta za NASA".Naučnici navode da asteroid nije ni izbliza tako velik kao onaj prečnika deset kilometara koji je sa lica planete izbrisao dinosauruse, ali, kada bi pogodio površinu Zemlje, mogao bi da uništi jedno veće urbano područje. Astronomi najavljuju da je asteroid mogao da se vidi na području istočne Evrope, Australije i Azije.
"Uz pomoć malog teleskopa moglo je da se vidi nešto nalik zvezdi, odnosno manji izvor svetlosti koji se pomera dok su u pozadini druge zvezde", izjavio je prošle sedmice naučnik Tim Spar iz centra za astrofiziku instituta "Harvard Smitsonijan".NASA procenjuje da manji asteroidi poput 2012 DA 14 proleću blizu Zemlje u proseku svakih 40 godina, ali je pogode tek na svakih 1.200 godina.
Meteor koji je ujutro eksplodirao u atmosferi iznad centralne Rusije ozledio je više od 1.000 ljudi nije povezan s asteroidom 2012 DA14.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.