Reklame


Engleski Milvol saopštio je danas da je zgrožen televizijskim snimkom na kojem pristalice tog drugoligaša rasno zlostavljaju fudbalera Lidsa El Hadji Dijufa tokom utakmice dve ekipe prošlog novembra.
Sramota:Pogledajte rasizam Engleza na delu!!
- Svi u fudbalskom klubu Milvol su duboko šokirani i zgroženi snimkom. Osudjujemo počinioce i tražili smo da video materijal bude dostupan policiji. Pomoći ćemo u identifikovanju osoba i nadamo se da će protiv njih biti preduzete najstrože moguće akcije - navodi se u saopštenju londonskog kluba.

Snimak televizije Skaj sport pokazao je kako navijači na vulgaran način vređaju napadača Dijufa i štopera Šitua.

Fudbalski savez Engleske (FA) kontaktirao je Lids da zatraži Dijufovu verziju tog dogadjaja.


- Zabrinuti smo zbog snimka i zatražili smo kopiju kako bismo potpuno razmotrili šta se desilo. Radićemo sa svim relevantnim organima, uključujući i policiju, kako bi se stvar u potpunosti istražila - objavio je FA.

Kapiten Milvola Dani Šitu, koji je crnac, rekao je da ne podnosi rasizam i da razgovara sa čelnicima kluba kako da iskoreni taj problem iz njegove ekipe i fudbala uopšte.

- Kao kapiten Milvola mogu da kažem da je rasizam nešto što ne opravdavam i ne podnosim. U pregovorima sam sa klubom oko daljih mera koje mogu da se preduzmu kako bi se ta stvar iskorenila sa fudbalskih utakmica. Ne želim da ti dogadjaji kaljaju naporan rad koji je klub uložio u rešavanje ovog problema. Učiniću sve da pomognem da se rasizam iskoreni - naveo je šitu.

Izvršni direktor kluba Endi Ambler pozvao je policiju da svojim delovanjem pokaže da je "takvo ponašanje neprihvatljivo na svakom fudbalskom terenu širom Velike Britanije".

On je dodao da će tim navijačima Milvola biti doživotno zabranjeno da prisustvuju utakmicama.

Prethodno se pojavio izveštaj da je napadač Boltona Marvin Sordel takođe vredjan na rasnoj osnovi od strane navijača Milvola u oktobru, a kao rezultat toga jednom 13-godišnjaku je zabranjeno da prisustvuje utakmicama kluba iz severnog Londona.

Prvi čovek čempionšipa Greg Klark rekao je da mora da se nastavi da se radi sa klubovima na antirasističkim programima.

- Moramo da nastavimo da radimo sa klubovima na našim antirasističkim programima koji su dogovoreni sa Fudbalskim savezom Engleske. Ako budemo napravili okruženje koje ne podržava crne igrače u suočavanju sa ovim pitanjem, onda smo uradili nešto sasvim pogrešno - rekao je Klark.0 коментара:

Постави коментар