Reklame


Nekadašnji komandant OVK i bivši premijer samoproklamovanog Kosova, Ramuš Haradinaj, 2000. godine izvukao je deblji kraj u tuči "jedan na jedan" sa ruskim padobrancem iz sastava Kfora.
Bez otpora: Albanci leže na putu pošto su ih razoružali ruski pripadnici Kfora
 


Ruske spec jedinice poseduju originalni video-zapis ovog događaja, a predstavnicima SNP Naši nedavno su ustupili ekskluzivne fotografije ovog, nesvakidašnjeg događaja.

Ekspresno prebijen: Ramuš Haradinaj posle odmeravanja sanaga sa ruskim specijalcem
 

- Ruski specijalci su u to vreme u okviru sastava Kfora bili angažovani na području Metohija. U blizini sela Mušotište kod Suve Reke zaustavili su kombi i ustanovili da su svi u njemu do zuba naoružani. Brzo su ih razoružali i oborili na zemlju što je inače standardna procedura, a vođa tog puta je ljutit takvim ponašanjem vojnika počeo da ih vređa i provocira. Na kraju je kazao da je on prvak Kosova u džudou i da bi sve prošlo mnogo drugačije da vojnici nemaju repetirane automate. Jedan od specijalaca je odlučio da mu udovolji i objasni da kod Rusa nije sve u "kalašnjikovu". Naredio je da odvežu Albanca, odložio svoje oružje i usledila je tuča "jedan na jedan". Albanac je uspeo samo jednom da zamahne, jer odmah posle toga se našao na zemlji, krvave glave. Posle ovog "ultimat fajta" ruski specijalci su zarobljenike predali Unmiku, a tek kasnije saznali da je "izazivač" glavom i bradom bio bivši komandant OVK, Ramuš Haradinaj - priča Igor Marinković iz SNP Naši, koji je i uspeo da ubedi nekadašnje ruske specijalce da mu ustupe ekskluzivne fotografije koje, zajedno sa video-snimkom celog događaja čuvaju u spomen-sobi.

Fotorafije dobio u Moskvi: Igor Marinković iz SNP Naši
 

- Većina tih Rusa je i dalje u aktivnoj službi i bilo je jako teško da ih ubedim da obelodanimo ovu priču. Tek kada sam rekao da bi ove fotografije podigle moral građanima Srbije, ali bile i svojevrstan zavet da je veliki broj Rusa spreman da kao dobrovoljci učestvuju u odbrani Kosmeta, oni su popustili - priča Marinković koji je predvodio delegaciju SNP Naši koja je boravila u Moskvi na poziv Kosovskog fronta.
Marinković kaže da je za ovu priču saznao potpuno slučajno, pričajući sa aktivistima brojnih ruskih nevladinih organizacija koje imaju želje da upute humanitarnu pomoć Srbima na Kosovu.

- Razgovarajući, jedan od tih sagovornika je rekao kako je i sam bio na Kosovu i tako je priča krenula. Inače, reč je o elitnoj padobranskoj jedinici koja je prvo boravila u Republici Srpskoj, a prva je 1999. godine ušla na Kosovo i zauzela aerodrom Slatina. Govoreći o tim događajima, bivši padobranac mi je ispričao i taj susret sa Haradinajem - objasnio je Marinković. 

Pismo Dačiću

SNP Naši uputili su i otvoreno pismo premijeru Srbije Ivici Dačiću s naslovom "Ovako se pregovara sa teroristima!"
"Ivice Dačiću, umesto što progonite one organizacije koji govore da je Kosmet sastavni deo Srbije, a štitite one koje finansira CIA, počnite da branite ovu zemlju i da teroriste tretirate onako kako zakon i Ustav nalažu. Ne postoji rešenje za Kosovo i Metohiju osim da ono bude sastavni deo Srbije. Ako niste sposobni ili ne želite da na taj način vodite Srbiju onda podnesite ostavku", stoji u otvorenom pismu premijeru Srbije.

0 коментара:

Постави коментар