Papa, star 85 godina, bio je na čelu Rimokatoličke crkve od 2005. godine.

Papa Benedikt XVI je iznenadio milijardu rimokatolika širom sveta, kao i svoje najbliže savetnike, saopštivši da će podneti ostavku do kraja februara.
On je prvi Papa koji se odlučio na ovaj korak posle više stotina godina.
Poglavar Rimokatoličke crkve je lično najavio povlačenje na latinskom tokom sastanka sa kardinalima i zatražio sazivanje Konklave kako bi bio izabran njegov naslednik, prenela je italijanska agencija Ansa.
Rekao je da odlazi sa dužnosti "za dobrobit crkve" i prezicirao da će zvanično prestati da bude papa 28. februara u 20 časova po lokalnom vremenu.

PAPIN BRAT: BENEDIKT XVI SE NEĆE MEŠATI U IZBOR NASLEDNIKA
Papa Benedikt XVI neće se mešati u izbor svog naslednika, ali će "biti na raspolaganju" ukoliko njegova pomoć bude potrebna, izjavio je danas brat poglavara Rimokatoličke crkve Georg Racinger.
"Kad god bude bilo potrebno, biće na raspolaganju, ali neće se mešati u poslove oko svog naslednika", rekao je Racinger zaBBC, dan nakon što je papa iznenadio čitav svet odlukom da se krajem meseca povuče.
Racinger je rekao i da je njegovog brata lekar savetovao da više ne putuje u inostranstvo, kao i da je o povlačenju razmišljao već mesecima.
"Kada je ušao u 85. godinu, osetio je da ga stižu godine i da potepeno gubi sposobnosti koje je ranije imao i koje su potrebne kako bi na odgovarajući način ispunjavao svoje obaveze", rekao je papin brat, ističući da povlačenje Benedikta stoga predstavlja "prirodan proces".