Reklame


Senzacionalno najavljeni iranski "stelt" lovac "kaher F-313" je, u stvari, maketa, smatraju zapadni stručnjaci.
Iranski novi borbeni avion izaziva kontroverze. Teheran se hvali revolucionarnom tehnologijom, dok zapadni eksperti smatraju da je ceo spektakl, u stvari, obična prevara i da je "osvajač" tek traljavo napravljena plastična maketa.
Iran t.jpg
Saopšteno je da je lovac "kaher F-313" (osvajač) u celosti prozvod Islamske Republike, koja od 1980. godine, zbog zapadnog embarga, razvija sopstvenu vojnu tehnologiju i opremu.
Kako piše Diplomat.com, odmah su se oglasili zapadni stučnjaci, koji izražavaju sumnju da je prikazani avion samo maketa.

"Kada sam prvi put u subotu ujutru video avion mogao sam da kažem da je lažan. I po fotografijama kokpita vidi se da nema nikakvog ožičenja, već samo kao da su Iranci ubacili unutra rudimentirane kontrole leta i uređaj za izbacivanje sedišta", rekao je spoljnopolitični komentator Džon Rid.
Predstavljanje "kahera F-313" upriličeno je na 34. godišnjicu iranske revolucije, u kojoj je zbačen šah Muhamed Reza Pahlavi, a na ceremoniji je predsednik Mahmud Ahmadinežad rekao da iranske oružane snage nisu namenjene za agresiju protiv drugih zemalja, već za preventivno delovanje.
Ministar odbrane Ahmad Vahidi izjavio je da je avion ima "veoma nizak radarski presek" i da može da leti veoma nisko, nosi napredno naoružanje i sleće na veoma kratke piste.
Iran 5.jpg

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.