Reklame


Sezonski grip tek će uzeti maha, tako da će broj od 20.000 obolelih, koliko se procenjuje da je trenutno zaraženo, biti znatno uvećan od kraja nedelje pa sve do sredine marta. Najviše zaraženih protekle nedelje, prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, ima među decom od pet do 14 godina.
Ordinacije domova zdravlja su pune iako veliki broj obolelih i ne ide kod lekara
- Na početku smo epidemije gripa i tek će u narednim nedeljama rasti broj obolelih. Sada se beleži srednji intenzitet aktivnosti virusa. Najviše zaraženih biće od sredine februara do sredine marta. Epidemiološka situacija uobičajena je za ovo doba godine - kaže prim. dr Dragana Dimitrijević, nacionalni koordinator za grip u Institutu za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Ona je podsetila da su potvrđena tri virusa gripa i to su AH3, AH1 i virus tipa B, a trenutno je registrovano 7.186 obolelih. Međutim, broj zaraženih gripom bar je tri puta veći, smatraju epidemiolozi, jer se najveći deo obolelih i ne javi lekaru. 


- Većina ljudi kad dobije grip ne odlazi lekaru, pogotovo ako oboljenje prate blaži simptomi, pa oboleli često smatraju da je u pitanju prehlada. Samo kod 10 do 20 odsto zaraženih javljaju se visoka temperatura, bol u mišićima, malaksalost - kaže prof dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.
 
Najugroženiji su hronični, odnosno kardiovaskularni bolesnici, dijabetičari, asmatičari, jer kod njih grip može da izazove komplikacije. Vakcinacija se sada ne preporučuje, jer već ima mnogo obolelih.


- Da bi se stvorio imunitet od vakcine, potrebno je dve nedelje do tri nedelje. Ako bi, na primer, neko sad primio vakcinu, moglo bi da dođe do komplikacija ako ta osoba oboli od gripa pre nego što se razvije imunitet - ističe prof. dr Tiodorović.
 
Poslednjih godina odziv na vakcinaciju je veoma slab, čak i među hroničnim bolesnicima za koje grip može da bude naročito opasan. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut”, za 2012. godinu nabavljeno je i distribuirano 297.159 doza vakcine protiv gripa. Do 7. februara ove godine, u Srbiji je utrošeno 193.153 doze vakcine protiv gripa. Oko trećine vakcina je zasad neupotrebljeno.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.