Reklame


Najveća enigma ovih dana u Srbiji jeste ko stoji iza napada na premijera Ivicu Dačića. „Blic“ je, analizirajući sve što se dešavalo proteklih dana i čulo od političkih aktera, napravio profil ličnosti koja bi mogla da bude najzaslužnija za to što je afera o Dačićevim susretima s ljudima bliskim narko-bosu Darku Šariću baš u ovom trenutku isplivala na površinu.
Za sada nepoznato ko stoji iza napada na premijera: Ivica Dačić
Najrealnija opcija je da je celu akciju mogao da organizuje neko ko je ipak pre u vladajućoj koaliciji nego u opoziciji. Taj, koji je vukao konce, morao je bude na izvoru policijskih ili bezbednosnih informacija, kao i da ima dobru saradnju s medijima.

Sam Dačić je odbacio mogućnost da „iza prljave kampanje stoje Aleksandar Vučić i njegov SNS“, te ocenio da kreator tog napada nije ni Miodrag Rakić, potpredsednik DS i bivši koordinator bezbednosnih službi.

Iz SPS su prstom prvo upirali na opoziciju, oličenu u DS, jer su smatrali da je toj stranci cilj rušenje Vlade, a kao motiv pominjala se osveta Dačiću što je okrenuo leđa demokratama i formirao vladu s naprednjacima.


Koalicioni partner socijalista Dragan Marković Palma smatra da neko veoma jak, visoki funkcioner u Srbiji, mora da stoji iza ovih natpisa o Dačiću, ali je dodao da to nije Aleksandar Vučić. Marković je ocenio i da konstantni napadi na Dačića ukazuju na to da prvi čovek Vlade prolazi kroz scenario koji se desio pre ubistva premijera Zorana Đinđića.

Pojedini analitičari iz sveta politike i bezbednosnih krugova nisu isključili mogućnost da iza celog skandala stoje direktor policije Milorad Veljović ili šef Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović, tretirajući to kao vid njihovog revanšizma pošto je Dačić tražio njihovu smenu.

Klikni za uvećanje (+)
Advokat i bivši koministar policije Boža Prelević je ocenio za „Blic“ da iza priče o Dačiću stoji stranka koja ima interes da SPS više ne bude u Vladi, a može sve te informacije o njegovim susretima sa Šarićevim ljudima da plasira u medijima.

- Zaista je teško utvrditi ko tačno stoji iza svega toga. Pitanje je da li je to jedna ili dve političke stranke koje žele da značajno smanje Dačićev rejting, a potom na izborima uzmu glasače SPS. Sve dok Dačića budu tapšali da je Vlada stabilna, njegov ugled će se sve više urušavati - naveo je Prelević.

Sociolog Jovo Bakić smatra da iza napada na premijera Dačića stoji sam Dačić.
- Dačić, ali i njegovi ljudi sretali su se s ljudima iz kriminalnog miljea. Može samo da se nagađa da li su iz policije ili odakle već stigle informacije o tim susretima, ali ključno pitanje je šta je Dačić tražio sa šefovima narko-klana - ocenio je Bakić.
Analitičar Milan Nikolić smatra da nije u pitanju zavera protiv Dačića, nego je „u našoj policiji prikupljeno toliko materijala o Šarićevim vezama da sada curi na sve strane“, kao i da je te podatke, uključujući i susrete premijera s Radulovićem, bilo nemoguće zadržati u bezbednosnim fiokama.

- Tek kad uhapse Šarića, nastupiće prava provala oblaka o svim njegovim vezama s političarima u Srbiji - naveo je Nikolić. On nije isključio mogućnost da iza napada na Dačića stoji neki politički centar, kao i da sve to što se pripisuje premijeru možda ima veze i s njegovom pregovaračkom ulogom u dijalogu Beograda i Prištine.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.