Reklame


Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zalagao se da se prihvati ostavka bolesnog patrijarha srpskog Pavla, piše u depešama sa sajta Vikiliks

Afera Vikiliks, vladika Grigorije, patrijarh Pavle, smena
Otkrivena Grigorijeva želja za vlašću

BEOGRAD - Skandal!
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zalagao se da se prihvati ostavka bolesnog Patrijarha srpskog Pavla (koji je tada bio teško bolestan prim. aut.), piše u depešama Vikiliksa.Čarls Ingliš,američki ambasador u Sarajevu, u depešama 2010. piše:


On je veoma moćan igrač u SPC u Republici Srpskoj i u tamošnjem političkom režimu. Grigorije nam je rekao da ga smatraju liderom među mladim vladikama koje se često suprotstavljaju starijim vladikama, Vasiliju Kačavendi, Amfilohiju i Jefremu. Rekao nam je da su se Kačavenda i Jefrem suprotstavili njegovom stavu da se prihvati ostavka patrijarha Pavla prilikom rasprave na sednici Sinoda ranije te godine.

Saradnja sa Dodikom

Grigorije, kako piše u depešama, ima uspone i padove u odnosu sa Miloradom Dodikom, premijerom RS.
- Grigorije je veoma mudra politička životinja, sposoban da gleda mnogo dalje u budućnost od većine političara u Bosni, i sigurno će dosta dugo biti značajan sagovornik ili u svojoj eparhiji ili na nekoj moćnijoj funkciji u Beogradu. Njegovi stavovi su daleko od demokratskih i to zahteva korektan, ali ne uvek prijateljski stav sa naše strane. 

Grigorije bi mogao da bude koristan jer je uvek spreman da kaže pravu stvar na sastancima - piše Ingliš, i dodaje da njegovi dobro obrazovani mladi sveštenici, kojima daje slobodu u radu, daju podstrek očuvanju srpske kulturne i verske administracije.
Slobodan Vasković, novinar iz RS, tvrdi da je Eparhija zahumsko-hercegovačka zadužena sa najmanje pet miliona maraka.

Sumnjivi krediti

- U želji da pojača svoju moć i uticaj u SPC, vladika je skrojio plan da uz pomoć vlasti RS prvo finansijski ojača. Uspeo je da sebi obezbedi nekoliko miliona maraka. Dodik mu je davao šakom i kapom samo da bi ga podržavao. To, međutim, nije bilo dovoljno, pa je Grigorije pribegao sumnjivim kreditima, stavljajući pod hipoteku najvredniju crkvenu imovinu - kaže Vasković.

Prema njegovim tvrdnjama, Grigorije je samo od Hipo banke uzeo nekoliko kredita i to juna 2006. godine 250.000 KM, potom iste godine još 600.000 KM i oktobra 2007. još 2,5 miliona KM. Od Hipa, kako kaže Vasković, Grigorije oktobra 2008. dobija još 1,2 miliona KM, a u julu 2009. od Folks banke podiže kredit od 1,2 miliona KM.

Vikiliks: Grigorije je sposoban da u budućnost gleda dalje od političaraVikiliks: Grigorije je sposoban da u budućnost gleda dalje od političara
Novinari kriminalci

- Grigorije je izrazio žaljenje što je američka ambasada reagovala preuranjeno na izveštaje o napadima na novinare u Trebinju. Ocenjujući te novinare kao kriminalce i mentalno bolesne, rekao je da međunarodna zajednica pravi grešku kada ih brani. Rekli smo mu da ambasada nije nikoga napadala, ni branila, već je izražena zabrinutost za slobodu medija. Iako je to prihvatio, njegove kasnije izjave pokazale su da sloboda medija ne važi za te novinare - navodi se u depešama.
Nadmoćan u Trebinju

- Rekao nam je da želi da se preseli u Mostar što pre, kada se obnovi razrušeni vladičanski dom. Mislimo da to nije potpuna istina i da će u Mostaru boraviti samo u kraćim periodima jer bi tamo njegova moć bila manja nego u Trebinju, gde je neprikosnoven - navodi se u depešama
.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.