Reklame


Jednojajčanim blizancima (45) iz Belgije, koji su zatražili eutanaziju pošto su saznali da će obojica oslepeti i da više nikada neće videti jedan drugog, lekari su 14. decembra okončali život ubrizgavši im smrtonosnu injekciju.
Jednojajčani blizanci koji su eutanazirani na vlastiti zahtev
Blizanci, čija imena nisu navedena iako su objavljene njihove fotografije, rođeni su gluvi i ceo život su živeli zajedno i radili su kao obućari.

Kada se eutanazija i odobri, reč je o pacijentima koji trpe nepodnošljive bolove, ali nijedan od dvojice braće nije imao takve bolove, niti je bio neizlečivo bolestan. Ipak, odlučili su da prevremeno prekinu svoje živote jer, kako su istakli, nisu mogli da podnesu činjenicu da će zbog bolesti obojica oslepeti i da više neće moći da vide jedan druog.

  • Godine 2011. u Belgiji je zabeleženo 1.133 slučaja eutanazije, tada oko jedan odsto smrtnih slučajeva u toj zemlji.
Dejvid Difur, lekar Univerzitetske bolnice u Briselu, koji je nadgledao eutanaziju, izjavio je u belgijskoj informativnoj emisiji na programu RTL da su blizanci “potpuno svesno” doneli odluku. On je dodao da su bili “veoma srećni” i da su osetili “olakšanje”.

- Vodili su živ razgovor uz šoljicu kafe i sve je dobro prošlo. Rastanak od roditelja i brata protekao je lepo i u smirenom raspoloženju. Na kraju su mahnuli rukom i izdahnuli - opisao je lekar odlazak dvojice braće.

Belgija je druga zemlja na svetu posle Holandije koja je 2002. legalizovala eutanaziju. Iako se po belgijskom zakonu eutanazija i dalje smatra ubistvom, ona ne podleže krivičnom gonjenju i nije kažnjiva ukoliko lekar ispuni određene zakonske uslove.

Osim u ove dve zemlje, eutanazija je legalizovana u Luksemburgu, Švajcarskoj i američkim saveznim državama Oregon, Vašington i Montana.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.