Reklame


Pol Sezan "Dečak u crvenom prsluku"

Slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", vredna 100 miliona evra, koju su ukrala trojica srpskih državaljana nađena je noćas u Beogradu spektakularnoj akciji SBPOK i Tužilaštva za organizovani kriminal. Vođa ove grupe je Ivan Peković iz Beograda, za kojim su u noćašnjoj poteri učestvovali i specijalni "presretači" saobraćajne policije. Kako ekskluzivno saznaje "Blic", uhapšen je i četvrti član bande, a kod uhapšenih je pronađeno 1,6 miliona evra i vatreno oružje. Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je danas da je policija u Beogradu pronašla sliku "Dečak u crvenom prsluku".
Uhapšeni su ponudili slike na crnom tržištu na prodaju, kada su i uhvaćeni, a dan pred hapšenje dobili su dve uplate, jednom od 400.000 evra, a drugi put milion. Ukupno su trebali da dobiju još toliko, dakle 2,8 miliona evra. Policija nije želela da otkrije ko je kupac.

 

"Policija je tokom istrage, koja je trajala oko dve godine, došla do informacije da se slika nalazi u Beogradu i da osumnjičeni pokušavaju da je prodaju. Izvršena je porimopredaja 1, 4 miliona evra, a nakon toga još 400.000 evra", rekao je Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem u Palati "Srbije".
 
 
"Slika je bila ugrađena između tapacirunga u vozilu", precizirao je Radisavljević, dodajući da je krađa "bila tipovana" za našeg državljanina, ali da za sada ne želi da otkriva njegov identitet da ne bi ugrozio dalju istragu.


Peković uhvaćen nakon jurnjave automobilima
 
Osim Pekovića, u istoj akciji su uhapšena još dvojica njegovih saučesnika u Beogradu i Čačku.
 
  • Stručnjaci kažu da se u Srbiji krije više od deset ukradenih slika
- Peković je lociran u blizini stadiona Crvene zvezde, i pošto je vozio veoma brz automobil, u poteru za njiim uključeni su presretači. Jurnjava za njim odigrala se duž Ustaničke ulice, do hotela "Radmilovac", a zatim u pravcu Leštana gde su mu dva presretača presekla put na jednom parkingu kada je i uhapšen. On je potom sproveden u prostorije SBPOK-a na saslušanje - kaže izvor "Blica" iz MUP Srbije. 
 
U potrazi za slikom i kradljivcima, naša policija sarađivala je sa kolegama iz nekoliko država, a sama akcija pripremana je nekoliko meseci.
 
Dačić potvrdio hapšenje za Sezanovu sliku

Ministar Ivica Dačić potvrdio je danas hapšenje četiri osobe kod kojih je nađena ukradena slika Pola Sezana.
 
Na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je bila izložena ukradena slika "Dečak u crvenom prsluku", Dačić je rekao da je sliku iz muzeja u Švajcarskoj ukrao Raško Mladenović sa još nekim licima koja su za sada nepoznata.
 
Ministar je kazao da su trojica uhapšenih u akciji "Prsluk" bili Mladenovićeva logistička podrška u Srbiji.
 
  • Prema njegovim rečima, svi uhapšeni - Raško Mladenović, Ivan Peković, Goran Radojević i Bobe Nedeljkovski, već imaju kriminalne dosijee.
Do rezultata smo došli na osnovu istrage koju je započela švajcarska policija u vezi sa krađom slika 2008. godine i nakon svih ovih godina imali smo odličnu saradnju koja je rezultirala i pronalskom poslednje ukradene slike, rekao je Dačić.

On je naglasio je da je ovo jedna od najvećih zaplena u finansijskom smislu precizirajući da je kod uhapšenih lica nakon akcije koja je trajala dva- tri dana nađen još i 1, 5 milion evra, 60.000 franaka , četiri vozila...

On je ukazao da su švajcarski eksperti utvrdili originalnost Sezanovog rada. Ministar je istakao i da je akcija izazvala veliko interesovanje svih svetskih medija. Dačić je naglasio da će dati nalog direktoru policije da nagradi sve koji su učestvovali u ovoj akciji.
 
Podsetimo, "Blic" je još 2009. godine pisao o dvojici državljana Srbije koji su bili osumnjičeni su za najveću krađu umetničkih slika u Evropi - pljačku četiri slike Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Edgara Degaa i Pola Sezana (među kojima je i "Dečak u crvenom prsluku"), procenjene na 112 miliona evra, koje su u oružanom napadu u februaru 2008. godine odnete iz muzeja u Cirihu.
Slika za kojom se još traga: Edgara Dega "Ludovik Lepik i njegove kćerke"

U spektakularnoj pljački 10. februara 2008. godine, iz kolekcije Emila Birlea u Cirihu, trojica maskiranih pljačkaša pola sata pred zatvaranje ušla su u muzej, naterali osoblje da legne na pod, a potom ušli u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinuli slike sa zida.
 
- Radi se o do sada najvećoj krađi počinjenoj u Švajcarskoj, a sigurno i u Evropi. Lopovi su posle krađe pobegli u pravcu mesta Colikon, jugoistočno od Ciriha. Osoblje muzeja, srećom, nije povređeno - izjavio je tada portparol policije Mario Kortezi.


On je naveo i da je policija na mesto krađe stigla nekoliko minuta po odlasku lopova i naveo da je jedan od kradljivaca govorio nemački sa slovenskim akcentom.

Dve ukradene slike, procenjene na 44 miliona evra, nađene su dva dana posle pljačke.
 
Otkriće "Dečaka u crvenom prsluku" Pola Sezana u Beogradu prvi je veći pomak u istrazi od tada.
 
Služba za borbu protiv organizovanog kriminala je prošle godine u jednom sefu u Beogradu pronašla i slike španskog slikara Pabla Pikasa „Glava konja“ i „Čaša i bokal“, čija je vrednost procenjena na oko tri miliona dolara, a koje su 6. februara 2008. godine ukradene sa izložbe u švajcarskom gradići Fefkonu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.