Reklame


Nemac Patrik Stibing (35), koga je nemački sud 2005. osudio na 14 meseci zatvora zbog incestuozne veze sa rođenom sestrom Suzan Karolevski, sa kojom ima i četvoro dece, tužio je svoju zemlju Evropskom sudu za ljudska prava u Strasburu. Stibing je u tužbi naveo da mu je Nemačka država ugrozila prava na privatnost i porodični život, ali je sud u Strazburu ipak odbacio tužbu.
Suzan Karolevski i Patrik Stibing
Sud je tužbu odbacio uz obrazloženje da je Nemačka (i svaka druga zemlja) ovlašćena da zabrani incest među najbližim srodnicima, radi “zaštite braka i porodice” i dobrobiti dece, koja se u incestuoznim vezama često rađaju hendikepirana.

Takva sudbina nije zaobišla ni dvoje dece Stibinga i Karolevske, koji su rođeni s hendikepom, dok je drugo dvoje mališana zdravo. Troje ih je oduzeto roditeljima i povereno na brigu hraniteljskim porodicama.


Suzana Karolevska, osam godina mlađa od brata, izbegla je zakonom predviđenu kaznu, jer je blago mentalno zaostala i ne može se smatrati potpuno odgovornom za svoje postupke. 

Patrik i Suzan s jednim od svoje četvoro dece

Brat i sestra nisu odrasli zajedno. Patrik, koga je otac alkoholičar zlostavljao, kao trogodišnjak je dat na usvajanje, a svoju biološku podrodicu, uključujući i Suzan, upoznao je tek 2000. kada im je umrla majka.

Dvoje najbližih rođaka, odrasli kao zanemarena deca i gladni ljubavi, odmah su osetili ogromnu međusobnu bliskost i neodoljivu privlačnost, a već sledeće godine stupili su i u intimne odnose.

Nekoliko godina su živeli zajedno, a od 2001. do 2005 dobili su i svoje četvoro dece. Kada je situacija sa incestom izašla na videlo, pošto ih je prijavio sopstveni deda, prinudno su razdvojeni.

Patrik je dosta vremena proveo na sudu i po zatvorima, najmlađa devojčica poverena je majci, a par već neko vreme nije zajedno. 

Slučaj Patrika i Suzan izazvao polemike u Nemačkoj


Nevesela životna priča i zabranjena ljubav brata i sestre, koja je sada svoj epilog dobila i na Evropskom sudu, podelila je nemačku javnost i izazvala brojna oprečna mišljenja i komentare.

Dok se deo javnog mnjenja i pravnih stručnjaka zalaže za važeće zakonske norme i tradicionalna shvatanja, drugi deo, koji uopšte nije malobrojan i u čijim redovima se nalazi i istaknuti političar Zelenih Hans-Kristijan Štrebele (72), smatra da su zakoni zastareli, i da država nema prava da se silom meša u sporazumni seksualni život punoletnih ljudi koji se vole.

Po njima, rizik da deca budu hendikepirana ili obolela nije razlog da se ovakve veze zabrane, ništa više nego kod osoba sa urođenim hendikepima i naslednim oboljenjima, kojima bi po takvoj logici takođe trebalo zabraniti da imaju potomstvo.

Sličnog mišljenja bili su i zakonodavci u zemljama kao što su Francuska, Turska, Brazil i Japan, u kojima je seks među najbližim srodnicima legalizovan, ali u Nemačkoj ovakva promena zakona po svoj prilici nije na pomolu. 

0 коментара:

Постави коментар