Reklame


Projektil Pjongjanga nije se srušio, već su ga SAD uništile laserskim avionom YAL-1

PJONGJANG - Zna se ko je jači.
Lansiranje severnokorejskog satelita, od kojeg je strahovao ceo svet, u petak je neslavno propalo.Pjongjang je izveo do kraja svoj projekat, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, ali se raketa koja je nosila satelit posle samo 90 sekundi leta raspala i pala u more. Nakon toga po internetu su se pojavile razne teorije zavere, od kojih jedna govori o tome da su Amerikanci svojim laserskim avionom uništilisevernokorejsku raketu.

Naime, „Boing“ je još 2004, prema nacrtima ministarstva odbrane SAD, napravio letelicu YAL-1, koja služi upravo za rušenje balističkih raketa. Avion je izveo nekoliko uspešnih probnih letova, tokom kojih je rušio balističke rakete, ali se 2011. navodno odustalo od projekta. Poslednji let laserski avion imao je u februaru ove godine, nakon čega je zaključan u hangar u američkoj vojnoj bazi u Arizoni.

Budući da je Amerika smatrala da Pjongjang ne šalje satelit u orbitu, već da testira raketu dugog dometa, teoretičari zavere navode da je YAL-1 samo prividno skladišten. Oni tvrde da je taj avion poslat u Koreju i da je laserom uništio raketu Pjongjanga. 

Inače, prvi deo severnokorejske rakete pao je u Žuto more, na 165 km od Seula, a da drugi i treći deo nisu nikad predstavljali opasnost.

Nakon neuspešnog lansiranja Severna Koreja podigla je nivo pripravnosti svojih trupa, a Zapad strahuje od nuklearne probe, koju je Pjongjang ranije najavio.

Savet bezbednosti UN u petak se hitno sastao zbog lansiranja severnokorejske rakete. Na njemu su sve članice   usvojile izjavu kojom su osudile postupak Pjongjanga.

Kim Džong Un unapređen

Severnokorejski lider Kim Džong Un samo nekoliko sati nakon neuspelog lansiranja satelita imenovan je za prvog predsednika nacionalne Komisije za odbranu. Njegov otac Kim Džong Il, koji je umro u decembru prošle godine, bio je „večni predsednik“.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.