Reklame


Oko 150 učenica u Avganistanu otrovano je danas nakon što su popile zagađenu vodu u srednoj školi na severu zemlje, saopštili su zvaničnici, dodajući da su za to odgovorni konzervativni radikali koji se protive obrazovanju žena.
Devojčice su uglavnom pretrpele glavobolje i povraćale, pa su ubrzo puštene kućama iz bolnice, ali su neke od učenica bile u kritičnom stanju.

“Sigurni smo 100 odsto da je voda koju su devojčice pile iz vrčeva u učionicama bila otrovana. To su uradili oni koji su protiv obrazovanja žena ili neodgovorni naoružani pojedinci”, izjavio je Jan Mohamed Nabizada, portparol Odeljenja za obrazovanje u pokrajini Takar.


Zvaničnici kažu da su znali da je voda u vrčevima otrovana jer veliki tank, koji je korišćen za njihovo punjenje, nije bio zagađen.

“Bolest nije u pitanju. To je namerni čin trovanja učenica”, rekao je šef Odeljenja za zdravstvo u Takaru Hafizulah Safi.

Nijedan zvaničnik nije okrivio određenu grupu za napad, iz straha od odmazde.

Talibanska vlada je zabranila obrazovanje žena od 1996. do 2001, prozivajući ga neislamskim. Otkako su 2001. svrgnuti s vlasti, devojčice su se vratile u škole, posebno u Kabulu.

Međutim, periodični napadi na uečnice, učitelje i školske zgrade i dalje postoje, obično u konzervativnijim krajevima zemlje, jugu i istoku, u kojima pobunjenici imaju najviše podrške

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.