Reklame


Britanski biznismen Nil Hejvud (41), koji u novembru prošle godine pronađen mrtav u jednom hotelu u Kini, ubijen je cijanidom po nalogu Boa Silaja, visokog funkcionera Komunističke partije Kine, saznaje se iz najnovijeg izveštaja objavljenog na uglednom sajtu na mandarinskom jeziku. Time je razotkrivena seksualna i novčana afera koja stoji iza jedne od najvećih političkih kriza u Kini posle nemira na Trgu Tjenanmen.
Bo Silaj, za koga se donedavno verovalo da će postati novi kineski lider, naručio je ubistvo cijanidom Nila Hejvuda jer mu je preoteo ženu, tvrdi kineski sajt
Hejvud je navodno preminuo od posledica trovanja kalijum-cijanidom, posle tajne ljubavne veze sa advokaticom Gu Kailai, suprugom Boa Silaja, za koga se donedavno verovalo da će postati kineski lider.

Britanac je ubijen nakon što je pomogao Gu Kailai, supruzi funkcionera Boa Siliaja, da iznese iz zemlje skoro milijradu evra
Kako se saznaje iz britanskih diplomatskih krugova u Kini, Britanac je ubijen nakon što je pomogao Gu Kailai da iznese iz zemlje novac u iznosu od oko 970 miliona evra.

Sajt "Boksun" piše da je zvaničnik gradske vlade u Čongćingu priznao je da je pripremio otrov i dao ga Boovom službeniku, koji ga je u novembru poturio Hejvudu u njegovoj hotelskoj sobi u ovom gradu. On je izjavio da je sve urađeno po nalogu Boa Silaja.

Iako još nije poznato na koji način je to uradio, zna se da je kalijum-cijanid toliko jak da je bila dovoljna samo jedna kapljica da usmrti Hejvuda.

Gu Kailai uhapšena je prošle nedelje i osumnjičena za ubistvo Britanca

 
Politička karijera harizmatičnog 62-godišnjeg Boa Silaja definitivno je okončana nakon što je u utorak objavljena njegova suspenzija i hapšenje njegove supruge zbog sumnje da je ubila britanskog biznismena Nila Hejvuda.
 
Britanac je upoznao Boa devedesetih godina, u vreme kada je bio gradonačelnik Dalijana, na severoistoku Kine. Postao je blizak prijatelj porodice i zahvaljujući njegovim vezama, njihov sin Bo Guangua upisao se u elitnu školu “Harou” u Engleskoj, koju je i Hejvud završio.

Kako pišu hongkongški mediji, Hejvud je izneo imovinu proodice Bo u inostranstvo i navodno je bio u tajnoj vezi sa Boovom suprugom. Veza se raspala kada je Gu tražila od Hejvuda da se zakune na vernost porodici Bo i razvede se od svoje kineske supruge Vang Lulu. Hejvud je to odbio, strahujući za sopstvenu bezbednost i nameravao je da odvede suprugu, sina i ćerku u Britaniju.

U novembru je pozvan na sastanak sa porodicom Bo u Čongćingu, gde je ubijen u hotelskoj sobi, nakon što je prijatelju ispričao detalje o prebacivanju novca porodice Bo u Britaniju.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.