Reklame


Pogledajte ekskluzivne fotografije nove baze vehabija u Maglaju!
U selu Ošve kod Maglaja vehabije su formirale novu bazu. Eksperti za bezbednost upozoravaju da bi žrtve mogle da budu nedužni civili. Pogledajte kako izgleda skrovište vehabija.


Formiranje baze vehabija u selu Ošve, kod Maglaja, poslednji je alarm za bezbednosne agencije Bosne i Hercegovine da preduzmu adekvatne mere na suzbijanju organizovanja radikalnih islamista u BiH, upozorili su stručnjaci.
"Nezavisne novine" objavile su fotografije koje pokazuju da vehabije u Ošvi prave novu bazu.

Bezbednosni stručnjaci ističu da bi nova meta vehabija u BiH vrlo lako mogli da budu nedužni civili.

Stručnjaci: Dokle ćemo puštati da teroristi jačaju?

- Indikator da se centar formira postojao je još pre godinu i po dana - izjavio je za "Nezavisne novine" Domagoj Margetić, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala. - Ugrožena je sigurnost, ali bezbednosne agencije odobravaju ekstremnim organizacijama da se organizuju.

On pita do kada će biti tolerisano ponašanje "onih koji okreću glavu i dopuštaju da potencijalni teroristi jačaju".

- Oni su spremni na izvođenje najsloženijih terorističkih akcija i sigurno je da je vreme za dizanje uzbune. Svi indikatori govore da bi sledeći ciljevi trebalo da budu civili, možda čak i Bošnjaci, kojim će biti poslata poruka: 'Da li ste s nama ili protiv nas' - objašnjava Margetić.

Odakle stižu pare?

Vehabije sa područja Maglaja organizovale su akciju raščišćavanja ruševina i korova oko imanja koja su kupili, kao i oko onih koja će da kupe, kako bi u tom selu formirali zajednicu. Akciju je organizovao Izet Hadžić, zvani Žara,odani sledbenik Nusreta Imamovića, vođe najvećeg vehabijskog pokreta u BiH.

Da bi sprečili dalje medijsko eksponiranje "centrale u Beču" i pažnju bezbednosnih službi, Hadžić je usmeren prema Luksemburgu, poznatom po mnoštvu vehabija.
"Tako se formiranje selefijske zajednice u Ošvama ne bi vezivalo za 'centralu'", objasio je izvor "Nezavisnih", dodajući da bi novac "braći" u Luksemburgu opet stizao iz prestonice Austrije.

"Jer, otkud, na primer, jednom Mirsadu Ajdarpašiću, koji sa ženom i dvoje dece živi u Luksemburgu od socijalne pomoći, desetak hiljada evra u kešu da kupi kuću, makar i devastiranu, u Ošvama", pita sagovornik "Nezavisnih".

Hadžić je, tvrdi ovaj list, stupio u kontakt sa "braćom" u Luksemburgu, a potom su razmenili i nekoliko poseta. Novac je počeo da pristiže.

U BiH stižu "žestoki momci" sa Kosova i Sandžaka 
"Među 'braćom' u Luksemburgu su najdarežljiviji 'donatori': Mirsad Ajdarpašić, Fatos Haxhiu i njegov brat Fuat Haxhiu, iz Kosovske Mitrovice, njihov sugrađanin Kushtrim Rexhaj, Adnan Rashiti, poreklom iz Prištine, Elvis Adrović, zvani Dado, poreklom iz Berana... 'Centrala u Beču' nije zadovoljna posvećenosti bosanskih muslimana islamu. Muslimane iz BiH, uključujući čak i bosanske vehabije, smatraju 'previše mekim', zbog čega je odlučeno da se u BiH 'upumpa' što više žestokih momaka iz Sandžaka, Kosova, Crne Gore i Makedonije, kako bi BiH muslimanima pokazali šta je 'pravi islam', navode "Nezavisne". 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.