Reklame

Četiri milijardera za sedam miliona dolara kupila stanove u podzemnom skloništu u SAD u kojem mogu da prežive apokalipsu
Atomsko sklonište
Svaki apartman koji zauzima ceo sprat košta dva miliona dolara

KANZAS - Ima se, može se!
Bogataši su se već obezbedili u slučaju da se dogodi smak sveta. Četvoro neimenovanih milijardera već je kupilo ekskluzivne stanove u vrednosti od sedam miliona dolara u skloništu napravljenom u silosu ispod zemlje u Kanzasu. U njemu će moći da prežive nuklearnu katastrofu, solarne oluje, terorističke napade, pa i pandemije smrtonosnih bolesti.

Silos, napravljen u vreme Hladnog rata za odlaganje nuklearnog otpada, ima betonski zid koji je debeo tri metra, a proteže se 53 metra ispod zemlje. Sklonište će imati ukupno 14 spratova, od kojih će sedam biti prilagođeno za stanovanje. Pored stanova, u njemu će postojati farma na kojoj će se uzgajati dovoljno povrća i ribe za 70 ljudi, a napraviće se i prostor za pet tona suve hrane. Biće izgrađene škola i ambulanta, a apartmani će imati bazene, bioskopske sale i biblioteke.

Sistemi za održavanje života dobijaće energiju iz generatora. Voda će se skladištiti u podzemnom rezervoaru, u kojem će se filtrirati kroz ugalj i pesak.

Idejni tvorac projekta je Lari Hejl (55) iz Denvera, koji se odlučio na taj potez zbog straha od apokalipse, pa je tako jedan stan zadržao za sebe.

- Najviše se plašim da bi solarne oluje mogle da sprže svetsku energetsku mrežu i naprave haos.  Ako se to ne dogodi, moja porodica će koristiti apartman kao mesto za odmor - objašnjava Hejl.

Cena jednog sprata je dva miliona dolara, a može da se kupi i pola etaža, za milion.

- Već je prodato dva i po sprata, dva ugovora su na čekanju, a samo još dve cele jedinice čekaju kupce - kaže Hejl.Lari Hejl: Najviše se plašim da bi solarne oluje mogle da sprže svetsku energetsku mrežu i naprave haos

* Imaće 14 spratova, od kojih su sedam stambeni
* Postojaće farma na kojoj će se uzgajati dovoljno povrća i ribe za 70 ljudi
* Imaće školu i ambulantu
* Apartmani će imati bazene, bioskopske sale i biblioteke
* Voda će se skladištiti u ogromnom podzemnomrezervoaru

0 коментара:

Постави коментар