Reklame

Petostruko ubistvo kraj Skoplja šokiralo Makedoniju, policija sakuplja dokaze. Kolaju priče o etničkoj pozadini. Vlasti pozivaju na uzdržanost.
BRUTALNA likvidacija petorice Makedonaca nadomak Skoplja uoči najvećeg pravoslavnog praznika Uskrsa stvorila je opasan naboj i međuetničke tenzije. Vlasti i dalje apeluju na uzdržanost, da se dodatno ne podgrevaju tenzije, jer nema dokaza za tvrdnje da je zločin počinjen na međuetničkoj osnovi. Međutim, među makedonskim lokalnim stanovništvom, posebno u naseljima Radišani i Butel, ima različitih verzija ovog događaja, a među njima i ona da su zločin počinili Albanci iz osvete zbog dvostrukog ubistva njihovih sunarodnika u Gostivaru.


Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska u nedelju je izjavila da istraga ubistava kod sela Smiljkovci “ozbiljno napreduje” i da je “definisan profil izvršilaca”, ali se još ne zna njihov identitet, kao ni koliko ih je bilo. Ona još nije spremna da iznese više detalja o profilu ubica, budući da se, kako je precizirala, obrađuju materijalni dokazi. Očekuje se da će ključni biti iskazi članova porodica, koji još nisu saslušani u istrazi. Jankulovska je ocenila da su “svi scenariji još otvoreni”, dodavši da je “najmanja verovatnoća da je petostrukom ubistvu prethodilo drugo krivično delo na tom mestu povezano s ovim slučajem”.
Policija je, desetak kilometara od mesta zločina, pronašla i automobil za koji sumnja da je korišćen u ovom zlodelu.
U pričama koje kruže Makedonijom može se čuti i tvrdnja da su mlade žrtve iz naselja Radišani - Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kire Tričkovski - navodno ranije imale nekakvih sukoba s Albancima iz susednih sela podno Skopske crne gore, a da je peta žrtva zločina, Borče Stefkovski, morao da bude likvidiran jer je bio neželjeni svedok streljanja nedužnih mladića.
Ozlojeđeni Makedonci na severnoj periferiji Skoplja ostaju u ubeđenju da je zločin počinila grupa albanskih terorista i da su posle toga, kao nekada, tokom ratne 2001. godine, uspeli da pobegnu preko severne međe na Skopskoj crnoj gori, na Kosovo.
Među “nezvaničnim verzijama”, ne isključuje se ni mogućnost da su ubice namenski ubačene s Kosova. To se podgreva prethodnim informacijama iz dela makedonskih medija o postojanju paravojnih albanskih grupacija sa oznakama OVK, viđenih na području pograničnog atara kod Lojana nadomak Kumanova, kod Raduše severno od Skoplja i u višim pograničnim predelima Šar-planine. Te informacije su, međutim, iz MUP ocenjene kao neosnovane, jer takvi pokreti paravojnih albanskih grupa nisu registrovani.
Pretpostavke da iza ubistava ne stoji jedan čovek već grupa dobile su na osnovanosti posle obdukcije i potvrde da su žrtve likvidirane iz tri vrste oružja, projektilima ispaljenim iz tri pravca.
Predsednik države Đorđe Ivanov i premijer Nikola Grujevski, uz oštru osudu svirepog petostrukog ubistva i izraze saoučešća porodicama žrtava, najavili su da će ubice sigurno stići pravda.
- Sve ovo nas je pogodilo do srži, međutim, moramo ostati uspravni i nastaviti da se suprotstavljamo izazovima. Želim da uputim poruku počiniocima ovog nedela da će ih pravda i kazna kad tad stići, i od zakona i od Boga, ako uopšte razumeju šta to znači - rekao je premijer Grujevski.
AMERIKA TRAŽI STRPLJENJE 
ISTRAGU petostrukog ubistva kod Skoplja podržavaju i diplomatski predstavnici SAD i EU u Makedoniji. Američka ambasada pozvala je na “strpljenje dok se ne otkriju činjenice o čitavom slučaju i dok ne počne zakonski postupak”. Ambasador SAD u Skoplju Pol Volers se tim povodom susreo i s liderom albanske vladajuće Demokratske unije (DUI), Aljijem Ahmetijem, koji je ratne 2001. bio vođa tzv. Oslobodilačke nacionalne armije. U saopštenju DUI je navedeno da su se oni složili da je neophodna temeljna istraga i da svi odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.