ReklameUbistvo četiri makedonska mladića i sredovečnog pecaroša izazvalo nove žestoke međuetničke sukobe između Makedonaca i Albanaca

Makedonija na  korak od građanskog  rata!


Policijski specijalci sprečavaju novo krvoproliće
...SKOPLJE - Opasne tenzije.

Četiri Makedonca starosti od 18 do 20 godina i pecaroš od 45 godina ubijeni su u noći između četvrtka i petka na Železarskom jezeru nedaleko od Skoplja, glavnog grada Makedonije. Iako nije utvrđeno ko je izveo petostruko ubistvo, meštani skopskog naselja Radišani, odakle je većina žrtava, blokirali su auto-put kod Skoplja i okolne puteve i kamenovali albanske kuće, ubeđeni da su zločin počiniliAlbanci. Tri vozila i jedan gradski autobus oštećeni su danas u protestima u skopskom naselju Radišani.
Policija je zbog nereda izvela specijalce na ulice, a na puteve su postavljena borbena vozila.
Prema navodima dnevnika Večer, ubijeni su mladići Filip Slavkovski, Aleksandar Nekevski, Kiro Tripkovski i Cvetančo Ackovski iz Radišana, a peta žrtva Borče Stevkovski je iz sela Creševo. Veruje se da su mladići bili na pecanju kad su usmrćeni, a tela je pronašao otac jedne od žrtava.
Osveta Albanaca?
Nezvanične policijske informacije govore da su prvo ubijeni mladići, a potom i sredovečni pecaroš, koji se zatekao na mestu svirepog zločina. Brat 45-godišnjeg čoveka izjavio je za televiziju Kanal 5 da mu je nezvanično rečeno da su mladići poznavali ubice i da je njegov brat likvidiran jer je bio svedok masakra. Stanovnici okolnih sela izjavili su da su u četvrtak oko 19 sati čuli pucnjavu i da je ispaljeno čak osam hitaca.
Pojedini makedonski mediji prenose da su mladići bili postrojeni pre nego što je na njih pucano iz vatrenog oružja, kao i da se četiri od pet tela nalaze jedno pored drugog, što ukazuje na likvidaciju. Telo starijeg čoveka pronađeno je stotinak metara dalje. Svim ubijenima je pucano u gornji deo tela.
Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik jer je bio napadnut dok je kući vodio svoju maloletnu ćerku.
Meštani u strahu
Meštani Radišana strahuju za svoj život i traže da policija hitno nađe počinioce masakra.
- Ubijena su deca mojih komšija. Bili su fini momci. Spremali su se da idu na maturu ove godine. To su mogla da budu i moja deca. Sada ne smem da ih puštam iz kuće - izjavila je jedna od meštanki.

Učestali sukobi u 2012.
- mart - Albanci bejzbol palicama pretukli šest Makedonaca u Skoplju, Tetovu i Prilepu
- mart - Dvojicu mladića albanske nacionalnosti ubio policijski službenik u Gostivaru, nakon što je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu ćerku
- mart - Desetak mladih Albanaca u Skoplju pretuklo čoveka od 66 godina
- februar i mart - Serija napada u autobusima u Skoplju, u kojima je povređeno desetak ljudi
- januar - Albanci zapalili pravoslavnu crkvu kod Struge
Privedeno 50 osoba
Ministarka policije Gordana Jankulovski apelovala je na građane da ostanu mirni.
- Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je pet osoba, najverovatnije bez ikakvog razloga, izgubilo život - rekla je Jankulovski i dodala da je na razgovor u MUP pozvano 50 osoba u vezi s tim ubistvom.

0 коментара:

Постави коментар