Reklame


Dok se rat za kontrolu nad Internetom zahuktava, hakerska gerila na raznorazne načine pokušava da izgradi paralelni Internet, koji vlade neće moći da cenzurišu, filtriraju, niti blokiraju.
Guliver/Getty imagesZa sada je bojno polje postojeća Internet mreža, bilo da je reč o simboličnim akcijama, kao što je SOPA Blackout Day, kada je, 18. januara, jedan deo američke mreže osvanuo u potpunom crnilu ili su to žešći ciljani napadi grupe Anonimni, prenosi francuski list "Liberasion".

"Što vlade više pokušavaju da regulišu Internet, to će ljudi više nastojati da izgrade mrežu koju će biti nemoguće cenzurisati, filtrirati ili blokirati", upozorava Džef Mos, osnivač hakerskog udruženja DEFCON, čije reči navodi časopis "Veniti fer".

Suosnivač tog udruženja Isak Vilder došao je iz Kanzas Sitija da pruži podršku učesnicima akcije "Okupirajmo Vol Strit" u Britaniji i postavio je svoje "tornjeve slobode" u parku na Menhetnu.

Te konstrukcije, nalik na male tornjeve, koje sadrže modem, ruter i radio, omogućile su demonstrantima u Los Anđelesu, Ostinu i Njujorku da direktno komuniciraju jedni sa drugima koristeći "piratski internet radio".

S druge strane Atlantika, sajt koji distribuira torente, Prate Bay, "na nišanu" švedskih vlasti, razmatra mogućnost premeštanja servera među oblake, u bespilotne letelice.

To nije ništa u poređenju s ambicioznim prijektom Chaos Computer Cluba, moćne grupe nemačkih hakera, koja želi da izgradi alternativni sistem komunikacije, nezavistan od državnih struktura, lansirajući sopstvene satelite.

Projekat Hackerspace Global Grida zasniva se na mreži jeftinih malih kopnenih stanica, koje bi finansirali pojedinci, sa satelitima koji bi omogućavali međusobnu razmenu podataka.

Iza ovog procvata "mreža otpora" izražava se razočaranost i utopijska želja za slobodnim Internetom, ali bi im bolje bilo da se bore na terenu ideja i ulože u javnu debatu, što potvrđuje nedavni uspeh Piratske partije na regionalnim izborima u nemačkoj pokrajini Sar, zaključuje francuski list.

(Tanjug)

0 коментара:

Постави коментар