Reklame


Devojčica Anđela Bunčić (6) umrla je od posledica opšteg kolapsa organizma usled neuhranjenosti, odnosno gladi. Dete je bilo premršavo, kao iz koncentracionog logora, prljavo, potpuno zapušteno i zanemareno, rekao je izvor “Blica” blizak istrazi.
Tanja Bunčić sa majkom i dvema starijim ćerkama
Majka nesrećne devojčice Tanja Bunčić (34), glavnoosumnjičena za zanemarivanje devojčice koja je preminula, preksinoć je zadržana u policiji, samo nekoliko sati nakon što je u kući nađeno telo njene najmlađe ćerke. Ona se, prema saznanjima “Blica”, branila tvrdeći da je devojčica već nekoliko nedelja bila bolesna.

- Dete je bilo bolesno, nije moglo da ustane da dođe da jede. Nisam je vodila kod lekara jer sam se bojala da će mi je oduzeti, kao što je to ranije bio slučaj - rekla je majka, aludirajući na činjenicu da je Centar za socijalni rad u Svilajncu od nje ranije oduzeo dete zbog zlostavljanja i zanemarivanja.

Kobne noći, između 3 i 5 sati ujutru, ona je, navodno, “čula kako dete krklja”. Kako je rekla u istrazi, pokušala je reanimacijom da joj pomogne tako što je masirala devojčici srce, davala joj veštačko disanje, ali da nije uspela. Rekla je da je bila svesna da je Anđela umrla, ali da nije znala da li treba da zove Hitnu pomoć ili policiju.

Svilajnac je u šoku, utoliko pre što sudbina male Anđele nije nepoznata stanovnicima ovog grada. Priču o Anđeli Svilajnčani, naime, znaju još od trenutka kad ju je samohrana majka ostavila u porodilištu, jer nije mogla o njoj da se stara, preko postupaka za starateljstvo, pa oduzimanja zbog zlostavljanja - sve do tragičnog kraja.

Anđela, koja je rođena 17. septembra 2006, po rođenju je bila smeštena u hraniteljsku porodicu, da bi bila vraćena majci. Međutim, majka je kasnije osumnjičena da ju je tukla i zlostavljala. Dete joj je opet oduzeto, promenilo tri htaniteljske porodice, a na kraju ponovo vraćeno majci, kod koje je tri godine kasnije i preminula.

- Pokušali smo tada sve kako bismo pomogli devojčici. Svu sam dokumentaciju predala istražnom sudiji. Ne mogu da verujem da se tako nešto desilo detetu u kući u kojoj je bilo nekoliko odraslih osoba - priča za “Blic” veoma uznemirena Snežana Olujić, direktorka Centra za socijalni rad u Svilajncu, koji je do 2009. vodio slučaj male Anđele.

Tanjina majka, a Anđelina baka, rekla je “Blicu” da je i ona, kao roditelj, šokirana onim što se desilo.

- Anđela nikada nije bolovala. Osim zapušenog nosa, nikakvu ozbiljnu bolest nije imala. Imala je boginje pre dve nedelje. Zbog toga je slabije jela. Tanja ima još dve devojčice, jedna ide u osmi razred, a druga u predškolsko. Ta dva deteta su živa i zdrava i sve je u redu. One sve žive sa Tanjinim prijateljem, koji nije otac te dece, ali se o njima brine. I mi smo, kao roditelji, bili tu da pomognemo. Šokirani smo... Ne znamo šta se desilo - isprekidano priča Tanjina majka.

Žena koja je bila jedna od hraniteljki nesrećne devojčice takođe je u šoku.

- Anđela je bila zdravo i veselo dete. Imala je dve godine kada je došla kod mene - kaže hraniteljica, koja je čuvala devojčicu dok nije vraćena majci.

Nakon svega, u javnosti je stvorena konfuzija koja institucija je, zapravo, trebalo da nadzire detinjstvo male Anđele otkad je vraćena majci - Centar za socijalni rad u Svilajncu ili u Despotovcu.

Po rešenju Osnovnog suda u Svilajncu iz januara 2009. svilajnački centar je izuzet i staranje je povereno Centru za socijalni rad u Despotovcu. Stručni tim ovog centra, međutim, nije obilazio Anđelu. U despotovačkom centru čak tvrde kako to “nije bio njihov posao, jer nisu mesno nadležni”.

- Angažovani smo bili samo u sudskom sporu vraćanja deteta majci. Nismo nadležni za praćenje. Nemam ništa da kažem o tom slučaju - rekla je “Blicu” Snježana Obradović, direktorka Centra u Despotovcu.

Istraga o ovom tragičnom slučaju još nije završena i pokazaće ko je sve odgovoran za smrt male Anđele.

0 коментара:

Постави коментар