Reklame

 Nesvakidašnji duel između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i šefa LDP-a Čedomira Jovanovića obeležili su oštre optužbe, provokacije, čarke na političkom terenu, ali i na ličnoj osnovi
I dok je Dodik mislio da će se Jovanović izviniti zbog izjave da je RS genocidna tvorevina, koja je inače bila povod za ovo sučeljavanje, prvi čovek LDP-a potvrdio je da ta rečenica „potpuno jasna i ima svoju težinu".
Dodik je otvorio duel navodeći da je „totalna laž da je RS nastala na genocidu", a Press prenosi najzanimljivije detalje iz tog političkog obračuna, koji je organizovala agencija Tanjug.
Dodik: Haris Silajdžić, koji je tražio da se ukine RS, nije imao dovoljno hrabrosti da tvrdi da je genocidna tvorevina, već je govorio o zločinu, a vi o tome ovde u Beogradu govorite. Laž je i uvreda za Srbe tvrdnja da je RS genocidna tvorevina jer je ona formirana 1991. godine, zvanično je proglašena 9. januara 1992, a BiH je priznata pet meseci posle toga. RS je nastala sa željom da se zaštiti identitet srpskog naroda.

Jovanović: Tvrdnja koju sam izrekao je izvučena iz konteksta, ali ima težinu. Ja sam govorio o Srbiji i brinem o svojoj zemlji, koja se nalazi tri meseca pred izbore. O zemlji koja ima pravo da u kampanji formuliše i otvori sporna pitanja kako bi nakon izbora prestala da bude izvor svih problema u regionu. A Bosna nije država. Kad god je Srbija tražila u bosanskoj nesreći korist za sebe, stradala je Bosna, a potom Srbi, pa Srbija. Za mene je Srđan Aleksić iz Trebinja pijemont srpstva, a ne Karadžić, Mladić, Krajišnik i svi oni koji se šepure po Banjaluci. Postavljam pitanje da li se Srbija bavi RS samo da bi kompenzovala poraze na Kosovu.
Dodik: Šta pričaš? Karadžić i Mladić nisu u Banjaluci. Seti se odakle ti majka potiče.
Jovanović: Nemojte, molim vas, da me podsećate odakle je moja majka. I vi ćete moje srpstvo da merite kao...
Dodik: Vašim glupostima....
Jovanović: Jel' tako? Pa to onda recite i budite na takav način dostojan predsednik. Ne kitite se Karadžićevim oružjem, kitite se Srđanom Aleksićem. Srbi svoju budućnost ne vide u Bosni. A da li vi kao i ranije mislite da je Karadžić najveći zlotvor srpstva?
Dodik: Karadžić je činio greške zbog kojih odgovara, ali je zaslužan za stvaranje RS.
Jovanović: Ova izjava svedoči o vašoj promeni, jer danas kada imate apsolutnu vlast ne smete da kažete ono što ste govorili o Karadžiću kada ste bili opozicija.
Dodik: Vi o Bosni govorite na osnovu stereotipa. Pričate o BiH a da tamo niste ni bili.
Jovanović: Naravno da sam bio.
Dodik: Imali ste priliku da menjate politiku, a stvorili ste uslove u kojima je ubijen premijer. Zašto ste vadili iz zatvora vođu „zemunskog klana" Dušana Spasojevića, odgovornog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića?
Jovanović: Jel' znate vi da sam ja odveo Slobodana Miloševića u zatvor?
Dodik: BiH nikad neće priznati Kosovo, a ja ću otići na sever Kosova u svojstvu predsednika RS, ako budem pozvan. Svoj stav o referendumu na severu Kosova izneo bih nakon razgovora sa Srbima na severu. Srpski narod je stradalnik u svim prethodnim ratovima i znam kako je srpski narod prošao na Kosovu. Takođe, ne bih imao ništa protiv da razgovaram se nekim iz kosovskih institucija. Da li po vašoj logici Tači može da uzme Kosovo i da ono bude nezavisno? Zašto onda ako Kosovo može da bude nezavisno, RS ne može.
Jovanović: Na Kosovo možete samo ako vam Tači to odobri.
Dodik: Šta Srbija više treba da učini? Srbiji se zabranjuje da sudi za Dobrovoljačku, a u isto vreme u Nemačkoj može da se sudi bilo kom Srbinu za ratne zločine.
Jovanović: Ko nam brani? Pa mi nijedan sud nećemo priznati ako nije politički. Mi nećemo priznati ni pokajanje Biljane Plavšić...
Dodik: Ona se pokajala da bi se sve završilo, olakšala sebi...
Jovanović: Srbija ne želi da prihvati da se ona pokajala.
Dodik: Sarajevo je etnički očišćeno od Srba, tamo danas živi više Kineza nego Srba.
Jovanović: U Sarajevu nisu ni Sarajlije.
Dodik: Kada je sjajno, pitajte Gorana Bregovića ili Zdravka Čolića zašto se ne vrate.
Jovanović: Srbija mora da ponudi jasan plan za rešenje u RS, a ne da gleda sa strane.
Dodik: Zvanični Beograd nedovoljno se angažuje na sprovođenju Dejtonskog sporazuma, čiji je potpisnik. Dok postoji Dejton, postoji i obaveza Srbije da ga brani, a dosadašnje zalaganje Beograda minimalno je i nedovoljno. Ni Koštunica ni Tadić nikada nisu tražili nikakvo ponašanje od RS. BiH će se raspasti na sastavne delove, kao što se dogodilo sa Čehoslovačkom.
Jovanović: Stigli ste do rata sa Anđelinom Džoli.
Dodik: U relevantnim dokumentima ne stoji priča o genocidnosti. Dejtonski sporazum je rat kvalifikovao kao nesrećni sukob. Propaganda tokom rata donela je priče da su Srbi agresori i sada se to nastavlja. RS se ne može svesti na jedan događaj. Tamo je pobijeno 3.500 Srba tako što je Naser Orić ušao u zaštićene zone UN.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.