Reklame


Kairo - Pristalice svrgnutog i ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija zauzeli su danas grad Bani Valid posle žestokog sukoba sa vladinim snagama, objavila je televizija Al Džazira! Bani Valid se nalazi na oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija i to je bio jedan od poslednjih gradova koji je pao u ruke antigadafijevih snaga.

Arapski mediji prenose izjave svedoka koji kažu da pristalice Gadafija u potpunosti kontrolišu centar grada, a na svim važnijim zgradama istaknute su stare, zelene zastave Libije, prenosi DPA.


Bivši vojnici Moamera Gadafija napali su danas nekadašnje uporište starog režima i ubile četiri revolucionarna borca u pokušaju da zauzmu grad Bani Valid, izjavili su zvaničnici. Oštri sukobi u Bani Validu izbili su u vreme dok nove vlasti pokušavaju da iskorene preostale snage lojalne Gadafiju i ujedine zemlju posle osmomesečnog građanskog rata.

Portparol revolucionarne brigade u Bani Validu rekao je da je 150 Gadafijevih pristalica podiglo staru libijsku zastava na severnoj kapiji grada i da su u pokušaju da zauzmu grad na ulicama koristili ručne protivtenkovske granate i automatsko oružje. On je rekao da su četiri pripadnika njegove brigade poginula.

Jedan stanovnik Banija Valida rekao je da su sukobu izbili pošto su Gadafijeve pristalice nezadovoljne zbog hapšenja jednog od njih napali borce novih vlasti, posle čega su se proširili po celom gradu. Komandant revolucionarne brigade je rekao da je zbog ozbiljnosti sukoba više desetina revolucionarnih boraca poslato iz Tripolija. Bani Valid je bio uporište Gadafijevih snaga posle pada Tripolija u avgusta i dugo je odolevao napadima pobunjenika. Čak i pošto je Gadafi zaroboljeno i ubijen u oktobru, Bani Valid se opirao snagama novih vlasti.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.