Reklame


SKOPLJE - “Braća Hrvati”, izjava je koja se neretko čuje u Srbiji i u pozitivnom, ali i u ironičnom kontekstu. Ali, ova izjava je sada potvrđena kao pravilo, bar kada je reč o genetskom kodu dvaju naroda.
Šestogodišnje istraživanje DNK profila nastradalih (žrtava) žitelja Balkana, koje je sproveo Institut za sudsku medicinu u Skoplju, pokazalo je veliku genetsku sličnost naroda sa ovih prostora.

- Analiza dobijenih podataka pokazala je da stanovnici Makedonije imaju najsličniji DNK profil sa Bugarima i Srbima, Hrvati sa bosanskim i srpskim stanovništvom, dok Albanci sa Kosova imaju najmanje sličnosti sa ostalima - rekao je doktor Zlatko Jakovski sa ovog Instituta.

Makedonski naučnici, koji su ispitivanje uzoraka gena vršili zarad svojih forenzičkih istraživanja, podatke su dobili od većine zemalja Balkana, osim Grčke, koja nije prihvatila poziv da učestvuje u projektu. Ostale zemlje poslale su u Skoplje DNK analize žrtava ubistava i stradalih osoba na svojoj teritoriji.

- Koristeći sofisticiranu kompjutersku tehnologiju poredili smo podatke dobijene iz Makedonije, Srbije, Bosne, Bugarske, Hrvatske i sa Kosova. Radili smo dve vrste istraživanja, jedno preko Y hromozoma, a drugo analizom lokusa DNK profila - objašnjava doktor Jakovski.


Rad makedonskih stručnjaka objavljen je u najvažnijim svetskim časopisima koji se bave forenzikom i forenzičkom genetikom, pa će rezultati ovog Instituta biti korišćeni za sve krivične istrage kada su žrtve sa ovih prostora.

- Primer je identifikacija žrtava avionske nesreće u kojima je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski. Takođe će se koristiti prilikom dokazivanja očinstva makedonske dece kada se sumnja da su im roditelji iz Srbije, Hrvatske ili sa Kosova - kaže Jakovski.

Jakovski je naglasio da ovo istraživanje predstavlja veoma koristan anučni rad i da nema nikakve veze sa dnevnom politikom, dodajući da je za istraživanje porekla naroda i njihovih međusobnih sličnosti i razlika potrebno mnogo više novca i uloženog vremena.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.