Reklame


Film "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli očajno prolazi na američkim blagajnama i za skoro mesec dana prikazivanja zaradio je svega 182.000 dolara, pišu "Večernje novosti".
Anđelina Džoli
Film Džolijeve možda je zagrejao krv u bivšoj Jugoslaviji, ali je publiku i kritičare u ostatku sveta - ostavio ravnodušnim, pišu "Novosti".

Film je u Americi za gotovo mesec dana prikazivanja zaradio svega 182.000 dolara a na vrhuncu "popularnosti“ prikazivan je u svega 18 bioskopa.

Prema podacima sa najpoznatijeg filmskog sajta IMDB, Anđelinin rediteljski prvenac koštao je oko 10 miliona dolara, a do sada je uspela da povrati svega pedeseti deo uloženog novca. Priča ništa bolje nije prošla ni kod kritike.

Na sajtu Rottentomatoes koji sakuplja prikaze relevantnih kritičara, film se sa ocenom 52% trenutno nalazi u grupi "trulih“ ostvarenja. To znači da je gotovo polovina prikaza ovog filma bila negativna.

Glavni nedostaci filma na koje se ukazuje u prikazima su neuverljivost i šabloniziranost likova.

Filmski kritičar lista "Variety“ Džastin Čeng nazvao je film "dramatično promašenim pokušajem da obnovi interesovanje javnosti za balkanske konflikte.

Džejk Kojle iz agencije AP pohvalio je Džolijevu što je "koristeći status zvezde skrenula pažnju na opasnosti pacifizma u susretu sa ratnim zločinima i etničkim čišćenjem“, ali joj zamera što "politiku stavlja ispred priče i likova i banalno nameće poruku“.


Iako se dobar deo kritičara ne osvrće na neobjektivnost filma, koja je glavna zamerka publike u Srbiji i Republici Srpskoj, nije malo onih kojima ni taj njegov aspekt nije promakao.

"Anđelina prelazi prihvatljive dramaturške slobode i predstavlja Srbe kao karikature", piše Hauard Feinštajn iz magazina "Screen international“.

Kritičar Natan Rabin piše da se "srpske grupe opravdano žale zbog stereotipnog prikazivanja Srba kao rasističkih zlikovaca“, a kritičar lista "Los Angeles Times“ Kenet Turan zaključuje da "ključni aspekti priče deluju nametnuto, a bosanski Srbi se šematizovano prikazuju kao loši momci“.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.