Reklame

Ako je neko gej, traži Gospoda i ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem, izjavio je poglavar rimokatoličke crkve

papa, Franjo, Srbin, biskup, srpska pravoslavn crkva, zaređenje
VATIKAN - Poglavar rimokatoličke crkve Papa Franja pružio je ruku homoseksualcima izjavivši da neće prosuđivati sveštenika na osnovu njihove seksualne orijentacije.

"Ako je neko gej, traži Gospoda i ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem", rekao je papa.

Svetski mediji osenjuju da je reč o izjavi bez presedana u istoriji katoličke crkve.

Papa je poručio da gej osobe treba uključiti u društvo, ali je ostao pri učenju Crkve da je homoseksualni čin greh.
On je i podsetio na jednu od univerzalnih doktrina katoličke crkve koja kaže da dok homoseksualna orijentacija nije greh, homoseksualni čin jeste.

Papa Franja je prvi poglavar u istoriji Rimokatoličke crkve koji je javno poručio da homoseksualce ne treba osuđivati niti marginalizovati, već integrisati u društvo, kao i da su za žene "vrata crkve zatvorena".

Papa je rekao i da je zabrana Rimokatoličke crkve ženama da budu sveštenici definitivna, mada bi voleo da one imaju više udela u administrativnim poslovima i pastoralnim aktivnostima.

"Crkva je o tome donela stav i odgovor glasi ne - vrata su zatvorena", kazao je papa, prviput javno o pitanju da li žene mogu biti sveštenici.

Papa se vratio u Rim u ponedeljak nakon trijumfalne sedmodnevne turneje u Brazilu koja je kulminirala ogromnim okupljanjem vernika na čuvenoj plaži Kopakabani u Rio de Žaneiru, uz procenu organizatora da je na skupu bilo više od tri miliona ljudi.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.