Reklame

U katakombama na Siciliji postoji mumija deteta koja neprestano otvara i zatvara oči, što predstavlja vrlo uznemirujuć prizor, koji istovremeno zbunjuje naučnike. Ipak, jedan italijanski antropolog je, čini se, rešio ovu misteriju.

Malena Rozalija Lombardo imala je svega dve godine kada je umrla od upale pluća 1920. godine. Njenom ocu je srce bilo potpuno slomljeno, a u očaju je zamolio lokalnog balzamera Alfreda Salafiju da je mumificira.
Sada je, među hiljadama drugih mumija u Kapučin katakombama na Siciliji, Rozalija ona koja privlači najviše pažnje.
Mumificirano telo dvogodišnje Rozalije Lombardo
Mumificirano telo dvogodišnje Rozalije Lombardo
Naime, "uspavana lepotica", kako je od milošte zovu, svakoga dana pomera oči, a niko već decenijama nije uspeo da otkrije uzrok ovog fenomena.
Ipak, 2009. godine, antropolog i kustos Kapučin katakombi, Dario Pjombino Maskali raskrinkao je mit o mumificiranoj "uspavanoj lepotici".
- U pitanju je optička iluzija usled svetla koje bočni prozori filtriraju, a čiji se intenzitet tokom dana menja - rekao je reporterima.
Pjombino je razotkrio ovu misteriju kada su radnici premestili kovčeg sa mumificiranim telom male Rozalije, usled čega se njeno telo blago pomerilo. Tada je po prvi put mogao da pogleda u njene oči, jasnije nego ikada.
- Njene oči nisu potpuno zaklopljene, i istina je da nikada nisu ni bile -izjavio je antropolog.
Tajna balzamovanja odneta u grob
Takođe, Pjombino je uspeo da otkrije formulu po kojoj je telo devojčice savršeno očuvano. Naime, kada je balsamista Salafija preminuo 1933. godine, tajnu balzamovanja odneo je u grob, te decenijama niko nije uspeo da prokljuvi zbog čega je Rozalijino telo tako dobro očuvano.

- Dok je većina mumija sahranjenih u katakombama balzamovano od strane monaha, i u osnovi prilagođeno suvom okruženju, Rozalija je mumificirana veštački - rekla je novinarka koja je istraživala ovaj slučaj.
Arheolog Pjombino je 2009. godine uspeo da pronađe tajni rukopis u kojem je Salafija naveo sve sastojke koje je koristio za balzamovanje tela devojčice.
Neki od sastojaka su glicerin, formalin, cink-sulfat i hlorid, kao i alkoholni rastvor i sona kiselina. Iskusnom balzamisti poput Salafije dovoljno je bilo da sastojke pomeša u pravim dozama, i ubrizga ih u Rozalijino telo.
Mešavina je zatim ubila bakterije, i održavala telo u besprekornom stanju.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.