Reklame

Četrnaestogodišnji dečak iz San Dijega (Kalifornija) izvršio je samoubistvo zbog sramote koju je doživeo kada je cela škola videla snimak na kome se vidi kako se samozadovoljava.
Dve nedelje pre smrti, u novembru prošle godine, Metju, koji je bio izviđač, igrao polo i bio član školskog rvačkog tima, izbačen je sa časa zato što je jeo semenke suncokreta i otišao u toalet srednje “Gradske univerzitetske srednje škole”, gde ga je u tajnosti snimio jedan učenik. Snimak je postovao na sajtovima Snapchat, Vine i još nekoliko društvenih mreža.

“Snimak se proširio na internetu”, ispričala je za “Njuz 10” njegova tetka Lora Berdet Mečak. “Izašao je izvan zidova škole. Gledali su ga i u drugim školama u Kaliforniji. Deca iz komšiluka, koja nisu poznavala Metjua iz škole, saznala su za to i videla snimak.”
 
Prema njenim rečima, tinejdžeri su mu dve nedelje zagorčavali život. Roditeljima nije pričao šta mu se dogodilo, ali je u oproštajnoj poruci napisao da nije želeo da se ubije, ali da nema prijatelje i da ne može da podnese odlazak u školu.
 
Saznavši za video-snimak, roditelji su razgovarali sa školskim zvaničnicima. Škola je već bila pokrenula istragu, što znači da su bili upoznati sa slučajem - ali nisu hteli da kažu roditeljima šta se dogodilo sa dečakom koji je optužen da je snimio njihovog sina.
 
U policiji su saznali da je dečak koji je snimio video priznao da je to učinio i da je bio priveden. Okružni javni tužilac im je samo rekao da je ročište o ovom slučaju zakazano za 23. jul.
 
Metjuova porodica kaže da se ne ljuti na dečaka koji je snimio njihovog sina, ali da se nadaju da će skrenuti pažnju javnosti na opasnosti od mobinga na internetu. Podneli su prijavu protiv Školske uprave San Dijega zato što nije zaštitila njihovog sina i imaju rok od šest meseci da podnesu tužbu.
 

0 коментара:

Постави коментар