Reklame

Tajkuni sad nude milione, hoće da grade, investiraju i plaćaju porez državi samo da bi izbegli istragu o poreklu imovine, kupovini firmi, ali i odlazak u zatvor; Sad su spremni na dogovor s državom po Putinovom modelu - „nemojte me hapsiti, evo vam pare“
tizer misko, lazarevic, beko, djilas, kostic
BEOGRAD - Sad se setili...
Srpski tajkuni spremni su na sve samo da bi izbegli istragu o poreklu imovine i hapšenja, a poslednja u nizu njihovih akcija je pokušaj da udruženim snagama ubede državni vrh na saradnju i primenu takozvanog Putinovog modela, otkriva Kurir.Biznismeni, kako saznajemo, uveliko lobiraju na svim nivoima - na stolu je ponuda za stopiranje češljanja njihovog poslovanja i oni nude da ubuduće plaćaju porez u Srbiji i smanje provlačenje dobiti kompanija kroz ofšor zone.

Pljačka Srbije

- Tajkuni su u opštoj panici, strahuju od hapšenja. Tek sada, kada su videli da zaista nema zaštićenih, hoće da se oduže državi, koju su godinama pljačkali. Za slobodu nude milione, hoće da grade, investiraju, nemaju ništa protiv da plaćaju porez u Srbiji i napuste poreske rajeve. Spremni su na sve, žele pakt s državom po Putinovom modelu. Spremili su priču kako oni ovde zapošljavaju hiljade ljudi, te da bi njihovim hapšenjem privreda maltene stala. Suština je „nemojte me hapsiti, evo vam pare“ - kaže izvor Kurira.

Ne smeju da pristanu

Prema njegovim rečima, tajkuni pripremaju ozbiljnu kampanju u nameri da animiraju i zadobiju političare koji bi dalje lobirali i propagirali ideju da su najbogatiji ljudi spremni da u vreme ekonomske krize budu solidarni sa ostalim građanima.

- Svi naši poslovi su u Srbiji - bio je uzdržan Zoran Drakulić, vlasnik „Ist pointa“, a na pitanje šta uopšte misli o nameri kolega da naprave dogovor s državom poručuje:

- Pošto sam u penziji, pitajte ove mlađe.

Predsednik kompanije „PSP Farman“ Branislav Grujić tvrdi da nije čuo da domaći privrednici kuju plan da sklope pakt s državom:

- Na prvu loptu nemam nikakav komentar, ali interesantno je da se o tome razmišlja. Ne znam koliko je moguće napraviti takav sistem u demokratskim uslovima.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da političari nikako ne bi smeli da pristanu na nagodbu s biznismenima jer bi to bilo amnestiranje tajkunizacije, koja je nanela nenadoknadivu štetu Srbiji.
- To je samo pokušaj da se spase što se spasti može, ali ne u opštem već samo u njihovom interesu. Ne znam iz kog džepa bi to oni mogli da investiraju ovde kad gotovo svi imaju veće dugove nego zaradu. A kad iznesu pare, oni ta sredstva pasiviziraju kroz kupovinu jahti, vila, aviona... - kaže Bušatlija i zaključuje:

- Tajkuni bi eventualno mogli da vrate makar deo novca koji su isisali odavde, a prema procenama SAD, izneto je oko 50 milijardi dolara.
Hapsio, oduzimao imovinu...

Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku vladavine rešio da pokori tajkune koji su pokrali stotine milijardi dolara državnih resursa. Još 1999. poslao u zatvor oligarha Mihaila Hodorkovskog i oduzeo mu imovinu. Nakon toga Berezovski i Gusinski, napuštaju zemlju, a drugi su odabrali da sarađuju. Postali su tzv. Putinovi oligarsi - zadržali su opljačkano bogatstvo, ali je njihovo poslovanje strogo kontrolisano. Neki su, poput Romana Abramoviča, morali čak i da prihvate da budu gubernatori dalekih sibirskih gubernija iz kojih su oteli novac. Putin je prošle godine spremio poreski udar, tzv. zakon o porezu na raskoš, koji se tiče superpotrošnje najbogatijih ruskih građana, kupovine jahti, vila, aviona...

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.