Reklame

Tragedija je da se, što prećutno, a što sa jasnim signalima prećutkuje da je spaljeno preko 20 hiljada kuća i da ubijeno nekoliko stotina civila, rekao je dr. sc. Dragan Markovina

Dragan Markovina, foto Anadolija
SARAJEVO - Dr. sc. Dragan Markovina, profesor istorije sa Filozofskog fakulteta u Splitu i bivši kandidat Nezavisne gradske liste “Drugo lice Splita”, koji je široj regionalnoj javnosti postao poznat nakon što je u aprilu ove godine organizovao peticiju protiv postavljanja spomenika Franji Tuđmanu u Splitu, izjavio je da Hrvatska mora da se izvini za zločine koji su se dogodili tokom te operacije "Oluja" u avgustu 1995. godine.
Profesor Markovina smatra da je tragedija hrvatske strane u tome da niko od hrvatskih zvaničnika, od premijera do predsednika države, još nije održao jedan pošten govor u Kninu ili negde drugo u kome će ''reći vrlo jasne stvari''.
''Hrvatska je imala puno pravo da oslobodi svoju državnu teritoriju. Logično je da Hrvatska slavi oslobađanje svoje teritorije kao konačnu ratnu pobedu. Tragedija je da se, što prećutno, a što sa jasnim signalima, prećutkuje da je spaljeno preko 20 hiljada kućai da ubijeno nekoliko stotina civila. To je vrlo dokumentovano, neke od žrtava još nisu pronađene. To se ne može tumačiti kao izolovani incident već kao jasna poruka jednom narodu da se više ne vrati, što mislim da nije uredu i da to treba jedan put jasno reći i izviniti se za to što se dogodilo'', kazao je Markovina.

0 коментара:

Постави коментар