Reklame

Neočekivano i mimo dosadašnje prakse, dva od tri člana Predsedništva BiH - Željo Komšić iz reda hrvatskog naroda i bošnjački član Bakir Izetbegović - pokušali su da zabrane Oružanim snagama BiH da tehnički podrže snimanje filma "Na mlečnom putu" Emira Kusturice.
Izetbegović: Kusturica je veliki izdajnik!
Komšić i Izetbegović su odluku doneli bez konsultacija sa srpskim članom Nebojšom Radmanovićem, a Izetbegović je otišao korak dalje, pa je tokom jučerašnjeg boravka u Zvorniku rekao da Kusturica nema njegovu podršku da bilo šta radi u BiH jer je, kako je naveo, on "veliki reditelj i veliki izdajnik svoga naroda".

Sam Kusturica kaže da ima sve potrebne dozvole u vezi sa snimanjem filma "Na mlečnom putu", a sve u vezi s tim, uključujući i saopstenje "dvočlanog" Predsedništva smatra "čaršijskom pričom" pojedinaca iz Sarajeva.

Kako podsećaju mediji BiH, Predsedništvo se nije smatralo ni nadležnim za ustupanje vojno tehničke opreme kada je holivudska zvezda Anđelina Džoli u Federaciji BiH snimala film "U zemlji krvi i meda".

Slučaj između dva člana Predsedništva i Kusturice počeo je pošto je u utorak Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo da je producentska kuća iz Trebinja podnela zahtev za dobijanje određene količine vojnog naoružanja za potrebe snimanja Kusturičinog filma

Taj resor je saopštio da je to ustaljena procedura i da su neki rekviziti već korišćeni u filmu "U zemlji krvi i meda" Anđeline Džoli.

Usledilo je, dan kasnije, saopštenje Predsedništva BiH kojim se načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajoru Anti Jeleči, nalaže da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe Kusturičinog filma.

Savetnik za unutrašnju politiku i odnose s medijima u Komšićevom kabinetu Damir Bećirović potvrdio je da Predsedištvo traži suspenziju pomenute odluke, zbog toga što o svemu, kako je rekao, to telo nije konsultovano, čime je, kako tvrdi, prekršena uobičajena procedura u ovakvim slučajevima.

"Prema spornoj odluci, OS BiH je trebalo da ustupi jedan kamion od 10. do 14. avgusta, ali taj kamion nije dat nikome na korištenje. Međutim, ista odluka je podrazumevala da OS BiH ekipi filma od 25. septembra do 30. novembra na raspolaganje stave opremu i naoružanje sa pripadajućim vojnicima, što se svugde u svetu itekako dobro plaća. Nalogom Predsedništva je sve to suspendovano i obustavljeno", rekao je Bećirović, preneli su mediji u BiH.

Savetnik srpskog člana Predsedništva Ðorđe Latinović demantovao je da je Predsedništvo BiH suspendovalo odluku Ministarstva odbrane BiH, kao i da takva odluka kolektivnog šefa države ne odražava stav sva tri člana, pre svega člana iz RS Radmanovića.

Prema njegovim rečima, iz Ministarstva odbrane ranije je predočen stav prema kojem Kusturicina inicijativa i ne predstavlja zahtev za "upotrebom" nego za "pozajmljivanjem" materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga BiH za "određene specifične posebne namene".

"U tom smislu nije ni bila potrebna odluka Predsedništva BiH, a da je to tako potvrđuju neki prethodni primeri u kojima su sredstva Oružanih snaga BiH pozajmljivana i korištena, na primer, za snimanje filma Džolijeve ''U zemlji krvi i meda''. Tada niko nije postavljao pitanje niti tražio odluku nijednog organa", podsetio je Latinović.
Izvor: Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.