Reklame

Mihovil Raos, nekadašnji perspektivni mladi naučnik, u Britaniji je osuđen na šest godina i osam meseci zatvora zbog prodavanja droge manekenkama i engleskim fudbalerima

Mihovil Raos, foto Facebook
VELIKA BRITANIJA - Mihovil Raos, nekadašnji perspektivni mladi naučnik, u Britaniji jeosuđen na šest godina i osam meseci zatvora zbog prodavanja droge manekenkama i engleskim fudbalerima.
Negde u leto 2007. godine i Raos je upravo diplomirao modernu istoriju na prestižnom Oksfordu. Pred njim su bili meseci zabave, a ludovanje na brodu se činilo kao dobro mesto za početak slavlja. A onda, čim što su se gosti ukrcali, a brod isplovio iz luke, presreo ih je policijski gliser. Žurka nije bila prijavljena, reksli su mu policajci. Svi su rasterani u roku od pet minuta, brod je privezan uz mol a cela stvar neslavno propala.
Mihovilu Raosu ostali su samo dugovi.
Novca za organizaciju događaja nije imao pa se unapred zadužio za najam broda i kupovinu pića. Jedan od njegovih poznanika koji je dobro upoznat sa detaljima propale žurke kaže da je Mihovil ostao dužan na sve strane, pa čak navodno i grupi lokalnih dilera koji su planirali da zarade tokom noći prodajući gostima na brodu marihuanu, ekstazi i kokain.
Raos je zato hitno otputovao nazad u Veliku Britaniju, a u Dalmaciju nije nameravao skoro da dolazi.
"Dileri su takvi ljudi. Nemaju puno strpljenja i dugo pamte, znao je da ne sme da se vrati", kaže jedan njegov poznanik.
Ali, zlatni zagrebački dečko ubrzo se našao u još većim problemima. Raos potiče iz ugledne građanske porodice koja se bavila medicinom i građevinom, uvek je bio popularan u društvu, a kao srednjoškolac je bio odličan đak u Privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Kad je upisao istoriju na Oksfordu, jednom od deset najboljih univerziteta na svetu, činilo se da je pred njim fina karijera i dobar život.
Umjesto toga, šest godina nakon neslavne žurke na brodu, Raos se našao u sudnici u Bristolu gde je saslušao presudu koja će ga na više godina poslati u zatvor.
Sudija Martin Pikton proglasio ga je krivim za šverc kokaina visokog kvaliteta, vrednog 800.000 evra, i osudio ga na 6 godina i 8 meseci zatvora.
"Ovo je samo početak. Bandu krijumčara smo uništili, a sada ćemo im uzeti i zadnji peni koji su zaradili prodajući mizeriju i uništavali stanovnike Bristola", rekao je nakon suđenja Džonatan Bankroft, šef specijalnog tima istražitelja koji je razbio bandu.
"Mihovil je u srednjoj školi bio stvarno odličan dečko. S njim nikad nije bilo problema, adevojke su ga jako volele. Ali, kad je počeo da se petlja s drogom, postao je naporan i svi smo počeli da se sklanjamo od njega. Stalno je nešto koristio, nešto preprodavao na sitno, nekome dugovao. Jednom je rekao da se skinuo sa svega toga, da je to prošlost, ali očigledno nije mogao da prestane", kaže Raosov prijatelj.
To što se iz Hrvatske 2003. godine preselio u Oksford zbog fakulteta, nije pomoglo. Ubrzo se i tamo povezao sa sumnjivim tipovima.
"Poznajem njegovu porodicu. To su divni ljudi, a Miha ih je izluđivao svojim ponašanjem. Mlađi brat je nakon gimnazije radio dva posla, ubijao se, iako nije morao, jer su dovoljno imućni. A Mihovil im je svojim ponašanjem stalno nanosio bol i stvarao dugove", kaže drugi njegov poznanik i dodaje da Raos nije bio dužan samo ljudima iz Hrvatske, kao u slučaju žurke na brodu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.