Reklame

Lider radikala Vojislav Šešelj, potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću, da je njegov cilj bila "Velika Srbija", uključujući "srpsku Bosnu, srpsku Hercegovinu, srpsku Makedoniju i srpsku Hrvatsku", u kojoj bi postojalo nacionalno jedinstvo.
Šešelj: Cilj mi je velika Srbija uz etničko jedinstvo
Šešelj je, svedočeći pred Haškim sudom, rekao da je želeo, kao što i danas želi, znatno veću srpsku državu, čija bi teritorija obuhvatala i delove susednih zemalja, objavljeno je na sajtu Balkan insajt.

"To je bio i ostao moj glavni cilj, ali ne i glavni cilj Srbije i srpskog rukovodstva... To je cilj Srpske radikalne stranke, ali ne i drugih partija", rekao je Šešelj i dodao da njegova vizija Srbije podrazumeva "etničko jedinstvo i harmoniju među pravoslavnim Srbima, Srbima katolicima, Srbima muslimanima, kao i Srbima ateistima".

Kako prenosi "Balkan insajt", Šešelj je nazvao bošnjake "Srbima koji su prešli u islam" i rekao da "niko ne može konstantno da drži srpski narod podeljen".

Svedočeći na suđenju Karadžiću, Šešelj je rekao i da je bivši predsednik Slobodan Milošević pružio ključnu pomoć lokalnim Srbima tokom ratova u hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Bez pomoći iz Srbije, ni Republika Srpska ni Srpska Krajina ne bi preživele", ocenio je Šešelj.

Tužilac Alan Tiger, podsetio je na Šešeljevu izjavu iz serije BBC-ja, "Smrt Jugoslavije", da je Milošević 1992. godine od njega lično tražio da šalje dobrovoljce u BiH i da je napad na Zvornik u aprilu te godine bio planiran u Beogradu. 

Šešelj je na to odgovorio da je njegova izjava bila prenaglašena, jer je tada bio u sukobu s Miloševićem.

Tužilac Tiger podsetio je Šešelja da je pre rata pretio muslimanima da će ih proterivati do Anadolije, na šta je lider radikala odgovorio da je mislio na "panislamiste, a ne na sve muslimane".

"Pozvao sam muslimane da ne ratuju protiv Srba, jer će nastradati. I jesu nastradali - od 100.000 žrtava, 50.000-60.000 su bili muslimani. Cilj mojih pretnji bio je da sprečim rat", zaključio je Šešelj.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.
Izvor: Tanjug

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.