Reklame

Rusi upozoravaju: Ukloniti asteroid opasan po Zemlju

Ruski naučnici predlažu uklanjanje asteroida "1999 RQ36", koji bi mogao da padne na Zemlju 2082. godine. Udar tog asteroida bio bi jednak eksploziji od 2.700 megatona trotila.


Ovaj asteroid smatra se najopasnijim objektom te vrste. Prema proračunima nekih stručnjaka, usled zagrevanja jedne strane okrenute prema Suncu mogao bi da promeni orbitu i padne na Zemlju.

Stručnjaci Instituta za kosmička istraživanja RAN predložili su da se ovaj asteroid pomeri s putanje pomoću drugog asteroida.
Naučnici veruju da asteroidi koji predstavljaju opasnost za Zemlju mogu da se skreću sa orbite kao u običnom bilijaru: štap je kosmički uređaj, kugla kojom se gađa je mali asteroid, a kugla koja se gađa jeste veći asteroid opasan po Zemlju.

Ruski naučnici radili su na problemu asteroida "Apofis". Kada je 2004. godine otkriven ovaj asteroid smatralo se bi on mogao da padne Zemlju 2036. godine. Sada se zna da te opasnosti nema, ali da neprijatnosti mogu da se očekuju od asteroida "1999 RQ36".

Na Institutu za kosmička istraživanja počeli su da traže za njega odgovarajuću "kuglu" i shvatili da će za tu ulogu odgovarati upravo - "Apofis".

Sa Zemlje prema "Apofisu" može da se lansira kosmički uređaj. Koristeći gravitacioni manevar, to asteroidu može da se da impuls. Proletevši pored Zemlje, kosmički putnik će promeniti orbitu i konačno pogoditi asteroid "1999 RQ36".

U Rusiji razrađuju ideju stvaranja svojevrsnog kosmičkog odreda asteroida. Naučnici predlažu postavljanje malih asteroida tako da prilikom pojave većeg "neprijatelja" mogu da odaberu odgovarajući i upute tačno u cilj. Taj metod je sasvim realan na onom tehničkom nivou koji danas postoji.

Asteroid "1999 RQ36" spada u grupu "Apolona". Njegov prosečni prečnik iznosi 510 metara. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.