Reklame

Što je sigurno, sigurno je - Đelić otputovao u Ameriku, gde planira da se trajno nastani i izbegne moguće privođenje zbog brojnih afera

Božidar Đelić, foto Zorana Jevtic
BEOGRAD - Boža derikoža pobegao u SAD!
Demokrata i bivši ministar u vladi Mirka Cvetkovića Božidar Đelić otputovao je u Sjedinjene Američke Države, gde planira da se trajno nastani i izbegne moguće posledice brojnih afera u koje je umešan, saznaje Kurir.

Dosta mu svega

- Đelić pokušava da preko svojih kontakata u Americi pronađe adekvatno uhlebljenje i već je tamo otputovao. Svojim stranačkim kolegama se požalio da mu je svega dosta i da će već danas javiti šta će i kako će dalje. Đelićev najveći strah su istrage koje se vode i on na ovaj način želi da ih pošto-poto izbegne. S druge strane, i prilike u DS mu ne idu naruku - kaže izvor Kurira iz DS inače blizak Đeliću. Prema saznanjima Kurira, policija vodi istrage o slučajevima u koje je upleten Đelić.

Više izvora Kurira iz Demokratske stranke ističe da Đelić nije krio da ide u Ameriku i da se o tome već uveliko priča među članovima DS.

Kurir je u nekoliko navrata pokušao da stupi u kontakt sa Đelićem. Na pozive Kurira nije odgovarao i spuštao je slušalicu. Međutim, kad smo mu pitanja o njegovom preseljenju u SAD postavili putem SMS, odgovorio je u rekordnom roku, takođe porukom.

- U Parizu sam sa svojom decom i molio bih da me ostavite na miru - napisao je kratko Đelić, čime nije želeo da negira saznanja Kurira.

Zaboravio druga

Podsećamo, Đelić je, zbog brojnih obećanja koja je davao kao potpredsednik Vlade za evropske integracije o dobijanju kandidature za EU, podneo ostavku kad Srbija u decembru 2011. od Evropske komisije nije dobila zeleno svetlo. Posle poraza Borisa Tadića i DS na izborima zaboravio je na svog lidera i ubrzo se priklonio novom stranačkom lideru, Draganu Đilasu. 

Mutne radnje Božidara Đelića

Milioner
Godine 2005 - Meridijan banka prodata je francuskoj Kredi agrikol banci, koju je tada zastupao Đelić. Posle kupovine Đelić je bio i predsednik Upravnog odbora banke, a od Francuza je dobio i akcije Meridijan banke, koje su nezvanično vredele 11 miliona evra. 

Zaštićena verenica
Februar 2012 - Đelićeva verenica Vesna Ječmenica, vlasnica kompanije „Nitea“, u vreme vlasti DS sklopila je posao sa BIA i Fondom za podršku investicijama u Vojvodinu. „Nitea“ je prodala nameštaj u vrednosti od 7,2 miliona dinara iako je po zakonu trebalo da te državne institucije raspišu javni poziv.

Nacionalna štedionica
April 2012 - Saslušan u vezi s privatizacijom Nacionalne štedionice 2006. godine, za koju se sumnja da je poslužila za jednu od najvećih pljački u istoriji Srbije. U to vreme Đelić je bio ministar finansija, a na toj privatizaciji su Vuk Hamović, vlasnik „Rudnapa“, i Vojin Lazarević, osnivač „EFT grupe“, zaradili preko 34 miliona maraka.

Miškovićeva platna lista
Decembar 2012 - Ispitivan u policiji da li je primao novac od Miroslava Miškovića. U istrazi poslovanja vlasnika „Delte“ policija je došla do saznanja da su neki od političara, uzimali između 30.000 i 50.000 evra mesečno od Miškovića za neke usluge.

Gde je šest miliona dolara
Decembar 2012 - Bio na informativnom razgovoru u policiji zbog prodaje „Sartida“, i to zbog sumnje da je povezan s nestankom šest miliona dolara provizije od prodaje smederevske železare.
Miroslav MiškovićMiroslav Mišković
SartidSartid
Božidar Đelić: u parizu sam, idem u ameriku

Božidar Đelić je naknadno, putem SMS, odgovorio na pitanja Kurira naglasivši da ne napušta Srbiju, već da će u SAD, tačnije u Vašingtonu, boraviti tri i po nedelje kao gostujući istraživač u Odeljenju za fiskalne poslove MMF.

- Idem na njihov poziv. To odeljenje već 60 godina pruža tehničku pomoć ministarstvima finansija širom sveta. Analiziraću način na koji ministarstva finansija odgovaraju na krizu. Učestvovaću u predstojećoj debati o rebalansu u parlamentu Srbije - naveo je Đelić.

Na pitanje kad putuje, Đelić je odgovorio „sledeće nedelje“ i zamolio da probamo da ga ne predstavimo kao kriminalca.

- Hajde, probajte... (znak „smajli“) jer poziv koji sam dobio je ipak priznanje za Srbiju - napisao je Đelić.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.