Reklame


Kosovski premijer najavio osvajanje srpskih opština; BIA ima operativne podatke da Albanci spremaju operaciju „Oluja na sever“

hasim taci,  kosovo, srbija, preti ratom,
Tači se sprema da nasilno zauzme sever Kosova

BEOGRAD - Opasno.
Kosovski premijer Hašim Tači zapretio je juče Beogradu da će, ukoliko Srbija odbije da potpiše sporazum s Prištinom, upotrebiti oružje! Tači je poručio da, ako ne bude sporazuma, institucije „države Kosova“ uspostaviće vlast i na severu pokrajine.

Prevedeno sa „diplomatskog jezika“, Tači je Srbiji zapretio ratom. Tači je rekao da postoje dva scenarija za rešavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Prvi - da Srbija prihvati sporazum koji podržavaju SAD i EU.
- Nadam se da će se na kraju to i desiti - rekao je Tači.


Drugi scenario je, dodaje Tači, da Srbija odbije predlog sporazuma i u tom slučaju bi sve institucije „države Kosova“, uz pomoć međunarodne zajednice, proširile svoje nadležnosti i na sever.
- To rešenje bilo bi najteže za Srbe - zapretio je Tači.
Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ima operativne podatke da Albanci s Kosova u tajnosti pripremaju operaciju „Oluja na sever“.

Direktor Foruma za odgovornu politiku Dragomir Anđelković kaže da su Tačijeve izjave zapravo „nastavak pretnji koje je izneo i na sastanku 2. aprila u Briselu, a koje sada izgledaju kao pretnja agresijom na sever Kosova ili nekakvom ‘olujom 2’“. On je potvrdio da su upravo Tačijeva upozorenja o nametanju kosovskih institucija severu, ako Beograd ne prihvati sporazum, bila razlog „povišenih tonova“ u dijalogu, odnosno reagovanja vicepremijera Aleksandra Vučića na Tačijev nastup.
- Ipak, takav scenario nije realan i pretnje su računate na to da uplaše Srbiju - rekao je Anđelković.

Foto: Dado DjilasFoto: Dado Djilas
Radić: Ne prete nam prvi put

Aleksandar Radić, vojni analitičar, u Tačijevom nastupu vidi nagoveštaj da bi vlasti u Prištini mogle pokušati silom da uspostave svoje institucije na severu Kosova.
- Tači ne bi upućivao takve pretnje da mu nije dat signal od vodećih sila Zapada da bi moglo da se računa s nametanjem rešenja, što ne bi bio presedan budući da to nije prvi put da se Srbiji u finalu nekog pregovaračkog procesa preti silom - kazao je on.
Radić je, međutim, uveren da Vlada Srbije ima još manevarskog prostora da izbegne takav scenario.
Komersant: EU nije neutralna

EU u dijalogu Beograda i Prištine nije neutralna i vrši pritisak na Beograd, a ne na Prištinu, ukazuje ruski Komersant.
- EU je formalno neutralna, ali se suštinski solidariše sa stavovima Prištine. Evropski činovnici ne pokušavaju da vrše pritisak na Prištinu da smekša stavove, iako bi upravo takav pritisak mogao dati rezultat - ocenjuje ruski list i dodaje da Kosovo „živi“ gotovo u potpunosti na račun EU
.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.