Reklame


U medijima je često "prozivan", a najčuvenije afere vezane za njegovo ime bile su "Sejšelska ostrava" i privatizacija fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina...

Nemanja Kolesar
BEOGRAD - Nakon više od deceniju medijske bukebivši šef kabineta ubijenog premijera Zorana Đinđića, Nemanja Kolesar pritvoren je zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitoj privatizaciji "Sartida". 
Kolesar je u medijima često "prozivan", a najčuvenije afere vezane za njegovo ime bile su "Sejšelska ostrava" i privatizacija fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.
On međutim, kao ni bivši savetnik premijera Zoran Janjušević i još dvojica osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u privatizaciji cementare, nisu odgovarali jer je Viši sud u Beogradu obustavio istragu. 
Istraga je obustavljena nakon što je Više javno tužilaštvo 30. juna 2010. odlučilo da odustane od krivičnog gonjenja osumnjičenih zbog nedostatka dokaza.
Istraga je vođena protiv Kolesara, Janjuševića, Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića.
Većincski kapital cementare, 70 odsto, je kompanija "Holcim" iz Švajcarske preuzela 29. januara 2002. za 52.500.000 dolara. U vreme raspisivanja tendera za prodaju Cementare, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, Križan direktor, a Janjušević visoki funkcioner Vlade Srbije.
Sumnjalo se, naime, da su se Kolesar i Križan 2001, u vreme raspisivanja tendera, dogovorili sa "Holcimom", da njihovo preduzeće "Brajtenburger" bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca, kao i da je švajcarska kompanija "u nekoliko navrata" uplatila oko 2.000.000 dolara na račun firme "Majron Sejls limited" sa Sejšelskih ostrva čiji je vlasnik Janjušević.
Sa toga računa 355.000 dolara prebačeno je, kako je tužilaštvo ranije sumnjalo, na privatni račun Kolesara, 250.000 na Križanov i 860.000 na račun Jakovljevića, dok je preostali iznos završio na "nerezidencijalnom" račun firme "Majron Sejls limited". 
Specijalni sud u Beogradu odredio je kasno sinoć na predlog tužilaštva za organizovani kriminal pritvor do 30 dana Kolesaru zbog opasnosti od bekstva i zbog uznemirenja javnosti, precizirao je tužilac.
Tužilaštvo je u subotu pokrenulo istragu protiv Kolesara zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u vezi sa privatizacijom "Sartida" u toku 2002. i 2003. godine. 
O istrazi protiv bivšeg predsednika Trgovnskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića, koji je obuhvaćen krivičnom prijavom policije povodom malverzacija u Sartidu, biće odlučeno naknadno. 
Policija je podnela tužilaštvu dopunu krivične prijave protiv Kolesara i Kljajevića zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja. 
Radi se o dopuni krivične prijave koju je MUP ranije podneo Okružnom javnom tužilaštvu sada Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a na osnovu koje se vodi istraga protiv više lica takođe u vezi sa prodajom preduzeća „Sartid".
Prva sporna stvar u privatizaciji "Sartida" je što je kompanija 2003. godine prodata neposrednom pogodbom za 23 miliona evra američkom Ju-Es stilu, dok su dugovi od 1,7 milijardi dolara preneti na državu. 
Kljajević je optužen i kao jedan od organizatora grupe sudija, privrednika i advokata poznate kao "stečajna mafije" kojoj će uskoro biti izrečana prvostepena presuda u Specijalnom sudu u Beogradu. 
On je bio uhapšen 2006. godine i više od godinu dana je bio u pritvoru. 
Suđenje toj grupi počelo je u januaru 2007. godine i u toku je završna reč odbrane koja se nastavlja krajem aprila.
Okružni sud u Beogradu pokrenuo je još 2005. istragu protiv šest sudija Trgovinskog suda i stečajnog upravnika Sartida, ali je taj postupak dugo "tapkao u mestu". Među osumnjičenima nije Kolesar, ali jeste Kljajević. 
Kljajević je, međutim, jednom već bio bezuspešno osuđen na godinu dana zatvora zbog optužbi u predmetu "Pošanska štedionica", pošto je prošle godine Apelacioni sud u Beogradu, zbog apsolutne zastarelosti, odbio optužbe protiv njega i sudije Trgovinskog suda Delinke Đurdević.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.