Reklame


Originalan tekst Briselskog sporazuma

Tekst predloga sporazuma, koji su danas u Briselu parafirali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači možete integralno pročitati na Pressonline.
Originalan tekst Briselskog sporazuma
Prva tačka predviđa uspostavljanje Zajednice/asocijacije srpskih većinskih opština na Kosovu (ZSO), a članstvo je otvoreno i za druge opštine uz saglasnost članica.
U drugoj tački navodi se da će Zajednica imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Pravne garancije će biti odgovarajući zakoni i Ustavni zakon (uključujući donošenje odluka dvotrećinskom većinom). 
U trećoj tački se navodi da će struktura  Zajednice biti zasnovana na istim osnovama na kojima počiva Statut asocijacije kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.
U četvrtoj se navodi da će opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima imati pravo da sarađuju u sprovođenju svojih ovlašćenja kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.
U petoj se navodi da zajednica/asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje na nju mogu da prenesu centralne vlasti u Prištini.
U šestoj tački se navodi da će Zajednica imati predstvničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.
U sedmoj tački navodi se da će postojati jedna policijska snaga na Kosovu koja će se zvati kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija.
U osmoj se navodi da će pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura biti ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.
U devetoj tački navodi se da će četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom (Severna Mitovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) na severu Kosova dobiti regionalnog komandanta policije. Komandant treba da bude kosovski Srbin, kojeg će imenovati MUP, a na osnovu predloga koji će dostaviti predsednici četiri opštine u ime zajednice. Sastav policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva ove četiri opštine. (Biće još jedan regioanlni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica, Vučitrn),. Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće sa drugim regionalnim komandantima.
U desetoj tački se navodi da će pravosuđe biti integrisano i radiće u okvirima pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će formirati panel sudija u kome će većinu činiti sudije kosovski Srbi. Oni će biti nadležni za sve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje apelacionog suda, sastavljeno od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud Mitrovica). Svaki panel ovog odeljenja biće sastavljen većinski od sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode predmeta sudiće nadležne sudije.
U jedanaestoj se predviđa održavanje opštinskih izbora na severu u 2013, uz podršku OEBS-a i po zakonima Kosova i međunarodnim standardima.
Dvanaesta tačka predviđa  da do 26. aprila bude sačinjen plan za implementaciju, koji će imati određeni vremenski rok.U sprovođenju dogovora mora se poštovati princip transparentnosti finansiranja.
U trinaestoj se obavezuju obe strane da intenziviraju razgovore o telekomunikacijama i energetici i da ih završe do 15. juna 2013.
U četrnaestoj se navodi daje dogovoreno da dve strane neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak neke od strane na njenom evropskom putu.
U petnaestoj se predviđa da dve strane formiraju Odbora za primenu dogovora uz podrsku Evropske unije. Mimo teksta rukom je dopisano: Ovim potvrđujem da je ovo tekst predloga o čijem prihvatanju ili odbijanju će obe strane podneti svoje odluke. I.D.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.