Reklame


Naučnici su sproveli najnovije istraživanje na osnovu kojeg su uspeli da rekonstruišu istoriju temperatura na zemlji od kraja poslednjeg ledenog doba pre gotovo 11.000 godina.
Zemlja na putu da postane najtoplija u poslednjih 11.000 godina!
Na osnovu uzoraka fosila i drugih prikupljenih podataka sa 73 mesta širom Zemlje, naučnici su uspeli da rekonstruišu istoriju temperature na planeti. Oni su tom prilikom utvrdili da je u poslednjih deset godina bilo toplije skoro 80 odsto vremena nego u poslednjih 11.000 godina. 
"U poslednjih 100 godina mi smo otišli iz hladnog dela na topli. Nisam nikad video ovako brze promene, čak i u ledenom  dobu se globalna temperatura nije menjala tako brzo", rekao je Šon Markot sa Univerziteta u Oregonu. 

Svi klimatski modeli predviđaju da će Zemljina atmosfera u narednim decenijama biti toplijanego bilo kada od kraja ledenog doba..

"Sada već znamo da je na globalnom nivou Zemlja toplija nego što je bila ikad u poslednjih 2.000 godina", dodao je Markot. 
Prema poslednjim podacima, Zemlja se hladila za 0,8 Celzijevih stepeni tokom poslednjih 5.000 godina. Međutim, temperatura je ponovo porasla u prethodnih 100 godina, posebno u severnoj hemisferi. 

Još jedan naučnik koji se bavi istom problematikom, Džef Severinghaus sa Instituta za okeanografiju smatra da su se tokom 12.000 godina, barem na Grenlandu, temperature čak i više promenile. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.