Reklame


osip Broz Tito je možda jedna od najkontroverznijih ličnosti moderne jugoslovenske istorije. Bio je komunista, agent, vojnik, sekretar, političar i doživotni predsednik SFRJ. Njegov društveni život manje-više je poznat, ali je njegova druga strana - romantična - do danas ostala tajnovita. Ono što je pouzdano jeste da je voleo žene, i svoje, a ponekad i tuđe. Ženio se četiri puta i imao najmanje toliko ljubavnica.
S obzirom na to da nije imao predrasuda prema drugim narodima i narodnostima, tako su i njegove žene, što zvanične što nezvanične, bile Srpkinje, Ruskinje, Slovenke...

- Prva njegova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova, koja je imala samo 15 godina kada se udala za njega. On je tada bio u Rusiji u zarobljeništvu. Venčali su se i dobili dete Žarka. Preselili su se u Hrvatsku, ali se ona posle nekog vremena vratila u Rusiju, gde se preudala. Iako su se razišli, ona je tamo baš zbog njega pala u nemilost, pa je čak bila i na prisilnom radu - kaže za “Blic” Momčilo Jokić, autor knjige “Tajni dosije - Josip Broz”.

Pero Simić, novinar, publicista i autor prve Titove kompletne političke biografije “Tito, tajna veka”, kaže da je u njegovim ličnim dokumentima, koji se čuvaju u Ruskom državnom arhivu socijalno-političke istorije u Moskvi, svojevremeno otkrio da je Tito aprila 1936. u Moskvi raskinuo brak sa prvom suprugom Pelagijom i da je pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio brak sa jednom Nemicom.

Klikni za uvećanje (+)

- Ta žena se zvala Johana Ana Kenig, rođena je u nemačkom gradu Himnicu. Bila je udata za jednog visokog funkcionera nemačkog komsomola, koji je posle dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora, a internacionalna organizacija Crvene pomoći je posle toga organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer - priča Simić.
 
Tito je voleo obline- Velike su kontroverze oko Tita i njegovog ljubavnog života, pa ljudi to ne mogu ni da shvate. Zanimljivo je i to da su sve njegove žene i ljubavnice imale nekakve veze sa poslom i mislim da to nije bilo slučajno, već da je to bila taktika. Zanimljivo je i da su skoro sve bile crnke i sve su imale krupne obline - priča Jokić.
Ona je radila u moskovskoj fabrici radio-aparata, a s Titom se pod tim imenom venčala (preuzimajući njegova lažno prezime Valter) u hotelu “Luks”, u kome su stanovali funkcioneri Kominterne.

Simić kaže da je on ubrzo napustio Moskvu, ali da je ona tamo ostala. U prvoj polovini 1937. iz Pariza joj je napisao četiri ljubavna pisma, koja pokazuju da je to bila ljubav njegovog života.

- U mojoj knjizi objavljen je i dokument u kome je Tito represivnim organima sovjetskog režima objašnjavao svoje veze i odnose sa svojom prvom suprugom Pelagijom, ali i sa drugom - Lucijom Bauer, koja je krajem 1937. bila streljana u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun - priča Simić, istakavši da je Tito za Luciju rekao da će “predstavljati veliku mrlju u njegovoj biografiji”.
 
Njegova treća supruga bila je bogata Slovenka jevrejskog porekla Herta Has. Momčilo Jokić kaže da je, kada su u pitanju prelomni životni trenuci, ona za Tita bila najznačajnija. Upoznali su se u Parizu 1937. godine.

- Dobili su sina Mišu, koji je i danas živ. Međutim, dok je bio u braku sa njom, već je “obradio” Davorjanku Paunović Zdenku. Ona mu je bila sekretarica - kaže Jokić.

Sa Hertom se rastao posle samo četiri godine, a njegova romansa sa Davorjankom više nije bila tajna. Njegovi tadašnji saradnici čak su tvrdili da je njihova ljubav bila izuzetno strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju.
 
- Tito mu je na to odgovorio: “Marjane, ja ne mogu bez nje” - priča Pero Simić.

Davorjanka se u međuvremenu razbolela od tuberkuloze i umrla, a Tito je tražio da bude sahranjena pored njegove rezidencije u Beogradu.

Posle njene smrti, navodno je pokušao da vrati i bivšu suprugu Hertu Has, koja je to odbila i koja ga je poslednji put videla u njegovom kabinetu 1946.
Herta je, inače, umrla pre oko dve godine u Beogradu, a o svom životu sa Titom nikada nije govorila.

Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, upoznao je tokom desanta na Drvar, kada su i prvi put plesali. Kasnije je dovedena u Beli dvor da bude domaćica kuće.
 
- Čak se i spekuliše da je ona namerno dovedena kako bi mu se umilila, osvojila njegovo poverenje i uticala na to da se i on malo smiri jer je, kada su žene u pitanju, u to vreme bio nezajažljiv. Još tada je zapravo počela njihova “igra” - kaže Jokić.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo je da se urušava još sedamdesetih godina i na kraju se sveo na to da ga ona poslednje tri-četiri godine njegovog života nije ni videla

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.