Reklame


„Tražimo istinu o smrti našeg sina jedinca Nikole, kakva god da je. Na osnovu prikupljenih dokaza, sa sigurnošću tvrdimo da naš sin nije izvršio samoubistvo, kako tvrdi policija”, kažu za „Alo!” Slađana i Vojislav Jovanović, roditelji Nikole (19) iz Niša, čije je telo sa ustrelnom ranom pronađeno 10. oktobra 2011, oko 7.30, na klupi za rezervne igrače na igralištu OFK u niškom naselju Pantelej.

Pored njega je nađena lovačka puška: Nikola Jovanović
Pored njega je nađena lovačka puška: Nikola Jovanović
Jovanovići sumnjaju da je njihov sin ubijen, a da su dokazi o samoubistvu montirani. U prilog te tvrdnje navode izveštaje veštaka kojeg su oni angažovali i izveštaja balističara o pronađenim tragovima.

Roditelji mladića Vojislav i Slađana
Roditelji mladića Vojislav i Slađana | Foto: A. Dimitrijević
- Kada je pronađeno Nikolino telo, načinjena je policijska službena beleška u vezi s prijavom samoubistva, bez obrazloženja. Potom su nam u policiji rekli da se Nikola ubio jer se posvađao sa devojkom, da je bio pijan i pod uticajem narkotika. Međutim, našom privatnom istragom utvrđeno je da su se kobne večeri sa mesta gde je Nikolino telo pronađeno čula tri pucnja, a o tome je i svedočio jedan pripadnik Žandarmerije. Pored tela su pronađene dve ispaljene patrone, a nedaleko od Nikole bio je kratež (skraćena lovačka puška), u čijim cevima je bila jedna ispaljena i neispaljena patrona. Na tom mestu pronađeno je i više konzervi piva, a njihovom obradom utvrđeno je da ih je koristilo više osoba. Takođe, uzorkom parafinske rukavice utvrđeno je da je Nikola na levoj šaci imao nekoliko barutnih čestica, a on je bio dešnjak. Autopsijom je utvrđeno da Nikola nije bio pijan i da nije bio pod uticajem narkotika. Tog dana, Nikola je bio sa nama kod kuće i mi smo krečili. Nije pokazivao da ima probleme, a uveče se spremio, namirisao i izašao. Nikad se nije vratio - priča mladićev otac.

Sumnaju da je jedan od projektila podmetnut: Ostaci patrona
Sumnaju da je jedan od projektila podmetnut: Ostaci patrona
On kaže da policija nije htela da uzme kao dokaz brojne SMS-ove „čudne sadržine“ koje je Nikolina devojka uoči tragedije presnimila sa njegovog telefona.

Rađena tri veštačenja: Dokazni materijal
Rađena tri veštačenja: Dokazni materijal
- U policiji su nam čak tvrdili da se u telefonu našeg sina nalazilo oko 70 poruka iste sadržine, u kojima je najavljivao samoubistvo. Međutim, kada smo zatražili da vidimo te poruke, rečeno nam je da su sve izbrisane! Vrhunac je veštačenje tog čepa (metka) koji je pronađen u Nikolinom telu jer postoje tri različite verzije o njegovom prečniku. U nalazu Zavoda za sudsku medicinu u Nišu navedeno je da je u telu našeg sina pronađen čep iz ispaljene patrone prečnika 12 i dužine 22 milimetra. Međutim, nalazom veštaka kojeg smo mi angažovali utvrđeno je da je smrtonosni hitac ispaljen iz lovačkog naoružanja, kalibra 32, koji je i odgovarao pronađenom čepu. Zbog toga je urađeno još jedno veštačenje, a na osnovu novog nalaza balističara utvrđeno je da je u telu našeg sina pronađeno plastično strano telo prečnika 17,2 i dužine 16,4 milimetra. Zbog svih tih činjenica, smatramo da je u istražnom postupku napravljen veliki broj propusta i materijalnih grešaka koji su njen tok skrenule u pogrešnom pravcu. Takođe, sami smo prikupili još mnogo dokaza koji upućuju na nešto drugo i zbog toga želimo da se sazna istina - kažu na kraju roditelji pokojnog Nikole.
Policija imala osumnjičenog?
Istražni sudija Višeg suda u Nišu je 24. oktobra 2010. godine izdao naredbu da se uzme parafinska rukavica od osumnjičenog Darka Đ., kao i tragovi barutnih čestica sa garderobe. Međutim, kada sam pitao da li je to i učinjeno i za šta je taj Darko osumnjičen, odgovorili su mi da je u pitanju greška. Umesto tog osumnjičenog, policija je saslušala drugove i prijatelje našeg sina. Među njima je saslušana i osoba koja je tog dana Nikoli slala SMS-ove da joj pomogne i da će nekome ugurati cev u usta. Policija nikada nije utvrdila zašto je ta osoba tražila pomoć našeg sina i kome je htela da ugura cev u usta“, kaže Vojislav Jovanović.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.