Reklame


Tomo D. (58) poslednjih sedam godina slobodno živi u selu Struga kod Varaždina (Hrvatska), iako je 2006. u Sloveniji pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog dvanaestogodišnjeg seksualnog zlostavljanja pastorke
Očuh je silovao punih 12 godina
Ova jeziva priča počela je pre dvadesetak godina kada je Tomo D. otpočeo u Ljubljani zajednički život sa majkom zlostavljane devojčice, tada tek bebe. U svojoj desetoj godini saznala je da je čovek, za koga je mislila da joj je otac, ustvari očuh. A onda u njenoj dvanaestoj godini počinje pravi užas. Monstrum je od tada, pa sve do njene 24. godine, odnosno punih 12 godina seksualno zlostavljao, dok na kraju nije uspela da pobegne u sigurnu kuću i da silovatelja prijavi policiji.

Na suđenju je dokazano da ju je očuh najmanje dva puta nedeljno prisiljavao na seks, čak je i ostala u drugom stanju, ali je doživela spontani pobačaj.
Suđenje u Ljubljani počelo je 2004. Prva nepravosnažna presuda glasila je - 14 godina zatvora. Žalba. Kazna smanjena na 12 godina. Ponovo žalba i beg iz Slovenije. U odsustvu je 2006. pravosnažno osuđen na 11 godina. Policija iste te godine pokušava da ga odvede na izdržavanje kazne, međutim ne pronalazi ga i raspisuje međunarodnu poternicu.
Obzirom na to da Tomo D. ima i hrvatsko državljanstvo, hrvatsko Ministarstvo provosuđa obavešteno je o raspisivanju poternice. Međutim, iako između Hrvatske i Slovenije postoji sporazum o mogućnosti izdržavanja zatvorske kazne u drugoj državi, Okružni sud u Ljubljani punih pet godina nije zatražio od Hrvatske da silovatelj kaznu odsluži u hrvatskom zatvoru. Portparol Okružnog suda u Ljubljani Tanja Glogovčan za slovenski Dnevnik kaže da su se tek nakon pet godina setili te mogućnosti i u februaru 2012. Hrvatskoj uputili zahtev za odsluženje kazne u toj zemlji.
Hrvatskom ministarstvu potom treba više od dva meseca kako bi dokumentaciju poslalo Županijskom sudu u Varaždinu, pošto je to opština na kojoj Tomo D. ima prebivalište, i zatražilo postupanje po zahtevu Okružnog suda u Ljubljani.
Ali, od 25. aprila pa sve do danas, sud u Varaždinu nije preduzeo ništa! Kako kaže portparol tog suda Ivan Pavlić, dokumenta prvo moraju da se prevedu i zbog toga je toliko vremena prošlo?!
- Prema zakonskoj proceduri za takve slučajeve hrvatski sud mora prvo proučiti spise i presudu i mora oceniti da li se ispunjavaju zakonski uslovi da se takav zahev usvoji - objašnjava Pavlić i dodaje da bi odluka trebala biti doneta u utorak.
Tek tada, nakon pisane odluke, biće usvojen zahtev suda iz Ljubljane i onda procedura privođenja Tome D. može biti pokrenuta.
Kako piše Jutarnji, spora reakcija varaždinskog suda iziritirala je i slovenačko Ministarstvo pravosuđa koje je 27. septembra uputilo hrvatskom ministarstvu molbu, kako bi se procedura ubrzala. Međutim, hrvatsko ministarstvo pravosuđa je, takozvanu požurnicu, varaždinskom sudu poslalo tek juče, kada su novinari ovog lista počeli da se raspituju o predmetu.
Ekipa Jutarnjeg posetila je selo Struga i razgovarala sa njegovom suprugom koja je rekla da je Tomo jako bolstan i da nije kriv za silovanje njene ćerke.
- To što pišu mediji su najobičnije gluposti. Nije kriv, to su sve laži - kazala je njegova supruga.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.