Reklame

Malo se zbunio
Kosovski premijer Hašim Tači smatra da Srbija insistiranjem na podeli Kosova rizikuje svoju evropsku budućnost i igra se vatrom.

- Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao beogradski pašaluk. Igraju se vatrom - rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država i još jednom optužio Srbiju da je sprovela genocid na KiM.

- Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu - rekao je Tači.

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

- Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije - rekao je on. Dodao je da bi Beograd trebalo da se reši tih „paralelnih institucija, jer su one teret i Srbiji i Kosovu“.

- Srbima s Kosova stalno se manipulisalo iz Beograda, bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutrašnjepolitičkih razračunavanja - kazao je Tači.

To je, smatra on, „unapred izgubljena bitka“, koja će najviše koštati srpsku zajednicu na Kosovu.

Tači tvrdi da u privatnim razgovorima srpski političari kažu da je Kosovo gotova priča, ali javno, „skoro samoubilačkim nagonom nastavljaju s istom retorikom i dalje zamajavaju kosovske Srbe i opterećuju odnose u regionu“.

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine „verbalnu agresiju“ na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podeli, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.
- To je neizvodljivo. Političari u Beogradu to vrlo dobro znaju- rekao je Tači.

zoom

Pravi se lud

Na pitanje o svojoj umešanosti u trgovinu organima, Tači je rekao da „te optužbe ulaze u nenaučnu fantastiku“.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.