Reklame


Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga Svetlana - Ceca Ražnatović za dlaku su izbegli smrt u beogradskom hotelu „Jugoslavija“ tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Njihove pozicije tada je otkrio norveški tajni agent Trond Bole, ali je greškom NATO drugi projektil usmerio, umesto u hotel, u obližnju Ambasadu Kine.
Željko i Svetlana Ražnatović
U bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, značajnu ulogu u snabdevanju informacijama imala je grupa vojnih obaveštajaca iz Norveške. Vrhovna komanda Norveške oformila je specijalnu mrežu agenata pod nazivom „E-14“, sastavljenu od 140 operativaca, koja je pokrivala celo područje bivše Jugoslavije i aktivno se bavila obaveštajnim radom od građanskog rata sve do bombardovanja 1999.

Njih je u Srbiji predvodio marinac Trond Bole (42), oficir s nadimkom „pomorski lovac“, kako su ga zvali u obaveštajnim krugovima. On je formirao špijunsku mrežu u Srbiji i značajno se istakao tokom bombardovanja slanjem informacija o potencijalnim metama, kretanju pojedinih ličnosti i ciljevima.
Njegov zadatak bio je, između ostalog, likvidacija Željka Ražnatovića Arkana, koji je u vreme bombardovanja bio legitimna meta jer je protiv njega već bila podignuta optužnica za ratne zločine u Haškom tribunalu.

Bole - heroj Norveške
Oficir Trond Bole posle misije po Balkanu odlazi u Avganistan, gde se kao mornarički specijalac više godina borio protiv talibana. Krajem juna 2010, prilikom patroliranja, nailazi na minirani put i gine zajedno sa trojicom kolega. Sahranjen je u Norveškoj uz najveće vojne počasti. Odlikovan je najvišim vojnim ordenom, Ratnim krstom s mačem. Proglašen je za narodnog heroja, jedinog posle Drugog svetskog rata.
U knjizi „Ratni heroj unutar tajne Norveške“, dvojica norveških novinara Hans Peter Os i Rolf Videroe preneli su ispovest Tronda Bolea i njegovo svedočenje o misiji u Jugoslaviji.
 
- Trond i njegove kolege su, nakon prikupljenih informacija na terenu, poslali hitnu depešu u NATO. „Opasna zverka Arkan se zajedno sa suprugom, poznatom folk zvezdom, nalazi u hotelu ‘Jugoslavija‘“.

Tog 7. maja 1999. rakete istovremeno pogađaju „Jugoslaviju“, ali i Ambasadu Kine na Novom Beogradu, udaljenu svega nekoliko stotina metara - preneli su Boleovo svedočenje norveški novinari.
 
U akciji NATO bombardera, Željko Ražnatović Arkan i njegova supruga prošli su nepovređeno, dok su rakete razorile kinesku ambasadu i ubile trojicu službenika.


Kineska ambasada u Beogradu posle udara rakete "tomahavk"

Izdavačka kuća „Gindendal“ u pismu za „Blic“ ističe da je knjiga štampana u 100.000 primeraka i da će delo prevesti na srpski ukoliko bude interesovanja.
 
- U knjizi su zabeležene potresne i istinite priče Tronda Bolea i njegove grupe tokom špijunskih akcija. Likvidacija Arkana samo je jedna od priča - kaže Torger Andersen iz te izdavačke kuće.

0 коментара:

Постави коментар