Reklame


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za sastav vlade predsedniku SPS Ivici Dačiću.

- Ubedili su me da su okupili većinu i zatražili nastavak konstitutivne sednice. U vladi će biti SNS, URS i verovatno i neki drugi predstavnici građana u Skupštini Srbije. Vlada Srbije treba da bude mala po broju, efikasna i odgovorna i da dogovorm odlučuje o bitnim stvarima za građane - rekao je Nikolić, posle sastanka sa Dačićem.

On je naveo da će, ko god da sastavi vladu, Srbija biti na evropskom putu.


- Danas je Vidovdan, najveći srpski praznik. Na današnji dan Srbija dobija promene. Srbija je 6. maja rekla da želi promene, da želi da radi i da želi vlast koja nije otuđena od nje - poručio je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je breme koje nova vlast nasleđuje izuzetno teško, te da je pitanje Kosova rešavano na način bez preuzimanja odogovornosti. On je kazao da ne delimo naše prijatelje na velike i male i da će oni biti i na istoku i na zapadu.

- Predstoji nam borba protiv kriminala i korupcije, reforma pravosudnog sistema i medija i jačanje ekonomije - poručio je Nikolić.

U zgradu Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu došli su predstavnici koalicije SPS-JS- PUPS Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Jovan Krkobabić, Žarko Obradović i Slavica Đukić-Dejanović.
  

Dačić: Brzo ću formirati vladu


- Sutra ću održati sastanak sa SNS, a u narednim danima i sa svim drugim strankama sa ciljem da se upoznaju s glavnim tačkama programa buduće vlade, što ostavlja mogućnost da nam se priključe i druge stranke - rekao je Ivica Dačić, mandatar za sastav Vlade Srbije, novinarima ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu i obećao da će vlada biti formirana "vrlo brzo"

 

Ponuda koji nisu hteli da odbiju


Prethodnih dana postojale su spekulacije o tome da bi Dačić mogao da prekrši koalicioni sporazum koji je sa DS postigao između dva kruga predsedničkih izbora, a konačna potvrda te informacije stigla je sinoć.

U medijima se pominjalo i da lider socijalista nije mogao da odbije "širokogrudu" ponudu Aleksandra Vučuća da bude premijer Srbije, a nezvanično se govorilo da je Dačiću to lično ponudio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je dao ostavku na mesto predsednika SNS.

Dosta se govorilo i o mogućoj podeli resora. Prema nekim informacijama naprednjaci nisu bili darežljivi samo prema SPS, već i prema Ujedinjenim regionima Srbiji. Nezvanično, dogovor je da ekonomske resore vode kadrovi iz Regiona.

Socijalistima bi trebalo, osim mesta predsednika vlade, da pripadne i zdravstvo, obrazovanje, policija. Prema istom izvoru, Aleksandar Vučić zadovoljan je sa resorima spoljnih poslova i odbrane, a navodno je dogovoreno i da se naprednjaci bave evropskim integracijama.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.