Reklame


U filmu "Armagedon" sa Brusom Vilisom, astronauti odlaze na površinu asteroida koji ide ka Zemlji, izbuše rupu i postave bombe da unište pretnju. Naučnici su se zapitali da bi taj plan mogao da se sprovede u stvarnosti, ukoliko bi se zemlja suočila sa pretnjom direktnog udara asteroida.
Naučnici iz laboratorije "Los Alamos" su, uz pomoć superkompjutera "Sijelo" sa 32.000 procesora, napravili model efektivnosti nuklearnog oružja pri uništenju asteroida.

Virtuelni asteroid je dug 503 metra, a "napadnut" je nuklearnim oružjem od jedne megatone, odnosno 50 puta jače od američke atomske bombe bačene tokom Drugog svetskog rata.

Naučnici su zaključili da su rezultati veoma ohrabrujući i da je eksplozija u potpunosti uništila pretnju, iako virtuelnu. Pritom, kako bi posada za bušenje bila bezbedna, potrebno je da se bomba postavi na površinu asteroida.

Naučnici su istakli da bi nuklearno oružje bilo poslednji izbor i da bi u tom slučaju moglo biti posledica, uključujući pad gomile manjih svemirskih kamenja na Zemlju, umesto jednog velikog.

Drugi mogući izbor za uništenje pretnje iz svemira bilo bi slanje letelice koja bi se kretala pored asteroida, vršeći mali gravitacioni pritisak na kamen tokom više meseci ili godina, delujući, dakle, kao "gravitacioni traktor", koji menja putanju objekta.

Još jedna opcija je slanje letelice na sudar sa asteroidom, odnosno primena čiste sile da se kamen pomeri sa kursa.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.