Reklame


Sretko Kalinić i Željko Milovanović isekli rešetke na ćelijama, udarili čuvara, pa iskočili kroz prozor. Pripadnici Žandarmerije sprečili ih da prođu kapiju


BEOGRAD - Povređen stražar!
- Stoj! Ko ste vi, gde ste pošli? - pitali su žandarmi Sretka Kalinića (40), zvanog Zver Beli, i Željka Milovanovića(46), zvanog Crveni Vetar Gavra, bivšeg pripadnika JSO, dok su pokušavali da pobegnu iz pritvora Specijalnog suda.
- Pa, idemo kući - cinično im je, kroz smeh, odgovorio Kalinić gledajući pravo u njih.
Iznenađeni žandarmi odmah su posumnjali da nešto nije u redu, pa su munjevito repetirali „heklere“ i pištolje i povikali:

- Stoj! Lezi dole!
Milovanović i Kalinić su na sekund oklevali. Na trenutak je izgledalo da će nastaviti da beže. Tada su im četvorica pripadnika Žandarmerije pritrčala i gurnula ih na zemlju, a zatim im vezala ruke lisicama.


- Ne mrdaj! - rekao je žandarm Kaliniću, koji je pokušavao da se pomeri. Pošto je pozvano pojačanje, obojica su vraćena u pritvor.
Ovaj filmski pokušaj bekstva počeo je juče ujutro u 5.20, kad su dvojica pritvorenika razvalila rešetke na ćelijama u prizemlju.
- Rukama su otvorili ranije zasečene otvore pri dnu rešetaka na vratima i gotovo u istom trenutku napustili dve odvojene ćelije u prizemlju - priča izvor Kurira iz srpskog pravosuđa. Sigurnosne kamere snimile su kako prvi u hodnik izlazi Kalinić, a samo nekoliko sekundi kasnije iz druge ćelije izašao je i Milovanović.

- Tada su naleteli na stražara koji je sedeo u hodniku. Kalinić ga je udario u glavu, pa mu uzeo lisice i vezao ga za radijator. U usta mu je ugurao čarapu da ne bi mogao da doziva u pomoć. Skinuo mu je jaknu i obukao je, a Milovanović je uzeo njegove oznake i nalepio ih na svoj džemper - priča izvor Kurira.
Otišli su do prozora, razvalili rešetku na prozoru i skočili u sneg u dvorištu. Kad su krenuli ka kapiji, naišli su na pripadnike Žandarmerije.

- Kod obojice su pronađene testere. Verujemo da je trebalo da im posluže i da iseku vrata koja vode u otvoreni deo, odnosno parking suda, koji izlazi na samu Ustaničku ulicu - kaže naš sagovornik.




Proverava se ko im je pomagao

Pripadnici policije odmah su detaljno pretražili dvorište, zgradu i ćelije u kojima su bili Kalinić i Milovanović, ali ništa nisu pronašli. Sumnja se da su dvojica begunaca imala pomoć spolja i da ih je u blizini zgrade suda čekala „podrška“.
- Proverava se ko im je je pomagao i koji je automobil trebalo da ih pokupi posle bekstva - kaže izvor blizak istrazi.

Rešetke mazali vazelinom

- Rešetke na vratima ćelija ranije su zasekli i juče ujutru praktično su ih samo dokrajčili. Najverovatnije, da se ne bi čulo kako ih turpijaju, namazali su ih vazelinom. Obojica su imali bonseke, testere duge dvadesetak centimetara - priča izvor Kurira.

Zver bežala sedam godina


„Zemunac“ Sretko Kalinić osuđen je na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. Pred Specijalnim sudom čekaju ga još i suđenja za učešće u brojnim ubistvima, otmicama i drugim krivičnim delima u kojima je učestvovao kao pripadnik „zemunskog klana“, kao i zbog ubistava koja je počinio za račun odbeglog Luke Bojovića.
U bekstvu je bio punih sedam godina, od ubistva premijera do hapšenja u junu 2010. godine.

Željko Milovanović do sada bežao četiri puta

Željko Milovanović nalazi se u pritvoru Specijalnog suda jer se protiv njega vodi postupak zbog sumnje da je kao deo grupe Sretena Jocića učestvovao u ubistvu vlasnika hrvatskog Nacionala Ive Pukanića i Nike Franića. O optužbama da je u oktobru 2008. postavio eksploziv pod Pukanićevo vozilo Milovanović je trebalo da se izjasni u ponedeljak, ali je suđenje odloženo na zahtev odbrane.

Inače, Milovanović je odranije poznat po spektakularnim bekstvima. Pobegao je mađarskoj policiji 2001. Tri godine kasnije pobegao je iz Palate pravde, tako što je zatražio da ode do toaleta pa iskočio kroz prozor. Uspeo je i da pobegne iz bolnice u Istočnom Sarajevu. Pobegao je i oktobra 2008, kad je lociran u mestu Majevac. Skočio je u reku Bosnu. Konačno je uhapšen 30. maja 2009.  u Beogradu.

Uhapšena petorica stražara

Petorica zatvorskih stražara uhapšeni su sinoć zbog sumnje da su pomagali Kaliniću i Milovanoviću u pokušaju bekstva i određen im je pritvor od 48 sati. Kako saznajemo, privedeni su Ninoslav Strahinjić, Dragiša Grković, Srđan Danić, Nenad Mitrović i Tomislav Lalović. Ukoliko se utvrdi da postoji njihova krivična odgovornost, preti im kazna od pet meseci do tri godine zatvora.

Obradović: Nisu imali šanse!

- Sretko Kalinić i Željko Milovanović nisu imali nikakvu mogućnost da pobegnu iz Okružnog zatvora u Beogradu - izjavio je juče direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović. On je potvrdio da je u saradnji s komandantom Žandarmerije Bratislavom Diklićem još pre petnaestak dana zbog „operativnih informacija“ obezbeđenje u svim zatvorima u Srbiji znatno pojačano.

Milovanovićev advokat: Video sam ga u ponedeljak


- Bili smo zajedno do 16 sati u ponedeljak. Razgovarali smo, pripremali odbranu, ništa nije ukazivalo da će nekoliko sati kasnije pokušati da pobegne - kaže Milovanovićev advokat Dušan Mašić.

Prebačeni u CZ

Oko zgrade Specijalnog suda, kao i u samom Sudu, u kojem se pritvor i nalazi, odmah je uvedeno „vanredno stanje“. Naoružani pripadnici Žandarmerije s „dugim cevima“ motrili su na sve što se događa. Dvojica neuspešnih begunaca su nekoliko sati kasnije uz neviđene mere bezbednosti prebačena u samice Centralnog zatvora u Beogradu u Bačvanskoj ulici.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.