Reklame

ČUVENI FRANCUSKI DOKTOR DE ŽEŽER SELI LABORATORIJU U BEOGRAD

Saradnja: Svetski priznati naučnik nastaviće razvoj leka „telomerin", koji sprečava starenje, na Fakultetu za biofarming Univerziteta Megatrend.
Dolazi Kristof de Žežer
Čuveni francuski lekar Kristof de Žežer seli svoja istraživanja u Srbiju, gde će otvoriti jednu od prvih laboratorija dugovečnosti u Evropi, i to na Univerzitetu Megatrend, ekskluzivno saznaje Press.
Ovu senzacionalnu vest juče su nam potvrdili i rektor Univerziteta Megatrend, prof. dr Mića Jovanović, i jedan od najvećih srpskih naučnika, potpredsednik SANU prof. dr Ljubiša Rakić, koji je ocenio da je ovo veliki korak za Srbiju.

Naučnici na potezu Recept protiv starenja je u „obuzdavanju" telomera

Fakultet za biofarming

Laboratorija za takozvanu telometriju počeće sa radom već sledeće nedelje. Iz ove laboratorije bi već za tri godine trebalo da izađe lek pod zaštićenim imenom „telomerin", koji usporava starenje.
Francuski naučnik Kristof de Žežer, koji je priznat u svim svetskim lekarskim krugovima, odlučio je da istraživanja preseli na naš najveći privatni univerzitet, čiji je Fakultet za biofarming, posle više od deset godina rada, stekao veliki ugled u Evropi. U laboratoriji će biti nastavljen razvoj takozvanog eliksira mladosti, medikamenta pod nazivom „telomerin". Suština njegovog delovanja je da spreči skraćivanje telomera, koji se nalaze na krajevima hromozoma i štite ih od oštećenja (otud i ovo ime leka), čime se usporava starenje i popravlja kvalitet života. Smatra se da na rođenju imamo telomere duge 10.000 baznih parova, dok u poznoj starosti imamo svega 500 baznih parova.
Svetska senzacija Zgrada Megatrenda na Novom Beogradu
Rektor Megatrenda, prof. dr Mića Jovanović, potvrdio je saznanja Pressa:
- Kristofer de Žežer biće profesor na Fakultetu za biofarming. On će u početku našim već izuzetnim stručnjacima pomoći da se edukuju u vezi sa svim istraživačkim elementima kada je dugovečnost u pitanju, a kasnije će biti profesor po pozivu, koji bi dolazio jednom mesečno da nadzire razvoj molekula - rekao nam je Jovanović, koji na pitanje kako je došlo do saradnje sa De Žežerom objašnjava da ona traje već godinu dana:
- Poznato je da sam već 11 godina prisutan u Francuskoj, gde u Parizu imamo jedan naš institut. Tamo sarađujemo sa mnogim velikim francuskim imenima u raznim područjima, od ekonomije, preko menadžmenta i kosmologije, do oblasti medicinskih istraživanja. Tako sam se prošle godine i upoznao sa De Žežerom, započeli smo saradnju i sada sve to hoćemo da prenesemo ovde. Ovo će biti drugi institut ove vrste u Evropi.
Laboratorija

I faza - dr Žežer prenosi svoja znanja i iskustva timu stručnjaka sa Fakulteta za biofarming Megatrend univerziteta
II faza - istraživaće se mogućnosti produžavanja telomera, zaštitnih kapica na hromozomima koje omogućavaju reprodukovanje ćelija
III faza - razvoj posebnog molekula koji će biti u stanju da spreči skraćivanje telomera i na taj način produži mladost i život čoveka

Pionir u istraživanju

U Parizu, u laboratoriji dr Žežera, a u saradnji sa Megatrend univerzitetom, pre godinu dana su počela istraživanja na medikamentu koji bi trebalo da stimuliše telomere da se ne skraćuju.
- Tajna dugovečnosti je u genetici, zatim u načinu života, a onda u uticajima okruženja. Međutim, glavna tajna dugovečnosti je da se telomeri ne skraćuju. Njihovo skraćivanje onemogućava deobu ćelija, što direktno prouzrokuje starenje organizma. Doktor De Žežer radi na leku koji će to stimulisati, pa će, kako on to kaže, hipotetički organizam ostati mlad i sa 140 godina - objašnjava Jovanović.
Profesor De Žežer jedan je od evropskih pionira u istraživanjima sprečavanja starenja. Predsednik je Društva za medicinu i fiziologiju dugovečnosti u Parizu, osnivač Instituta koji nosi njegovo ime, međunarodni predavač i autor mnogih knjiga o prevenciji starenja.
Potvrda: Potpredsednik SANU za Press

Ljubiša Rakić: Ovo je ogroman korak za nas


Akademik Ljubiša Rakić, potpredsednik SANU, rekao je za Press da je dolazak De Žežera značajan ne samo za Megatrend već i za istraživanja u ovoj oblasti u celini u našoj zemlji.
- Problem dugovečnosti želja je i izazov čovečanstva od pamtiveka. Filozofija svih nas koji se bavimo tom oblašću jeste da dodamo životu godine, ali i život godinama. Najveći deo istraživanja vezan je za molekulsku osnovu organizma, koji pored ostalih uključuje i probleme kojima se bavi dr De Žežer. On pokušava da zaštiti telomere da se ne raspadaju i ne odvajaju tako brzo, odnosno da ih održi što duže u životu.
Rakić ističe da nije važno samo produžiti život već i njegov kvalitet.
- Starenje je neminovan proces, koji predstavlja skup promena koje su štetne, univerzalne i nepovratne, a javljaju se na nivou molekula, ćelija i organa. Ustanovljeno je da se tokom starenja progresivno smanjuju normalne funkcije organizma, a posebne teškoće javljaju se prilikom izlaganja ekstremnim uslovima. Uslovi za uspešno starenje su životna aktivnost, fizičko zdravlje i stanje funkcije, mentalna efikasnost i socijalni izvori - objašnjava Rakić i podseća da je kineski car 2.200 godina pre Hrista imao ideju da sav imetak uloži u stvaranje eliksira života, ali je na kraju shvatio koliko je to teško, pa je izgradio Kineski zid.
Ljubinka Račić

0 коментара:

Постави коментар