Reklame


“Uspavao sam se”, “Nisam dobio novac”, “Nisam hteo nikome da pomognem da pobegne”, “Slučajno nisam bio tu”. Ovim rečenicama su se petorica osumnjičenih čuvara Okružnog zatvora u Beogradu branila pred istražnim sudijom, koji je juče protiv njih pokrenuo istragu da su Sretku Kaliniću i Željku Milovanoviću pomogli u pokušaju bekstva.
Stražar ispred ćelije dvojice pritvorenika izjavio da je otišao da spava
Zbog providnih izjava zatvorskih čuvara, čime se potvrđuje da je beg dobro planiran i da je u njemu učestvovao i neko od zaposlenih, istragu o pokušaju oslobađanja dvojice najopasnijih zatvorenika u Srbiji vodiće Tužilaštvo za organizovani kriminal. Sumnja se da iza svega stoje mafijaške grupe, koje su sve organizovale. Istragom će osim dvojice neuspelih begunaca i pet čuvara u početku biti obuhvaćeni i svi mogući pomagači.

- Oni su imali podršku u zatvoru i izvan zatvora, a to je moralo da finansira neko od vođa kriminalnih organizacija - kaže izvor 


Nakon saslušanja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, određen je pritvor do 30 dana trojici pripadnika službe obezbeđenja: Ninoslavu Strahinjiću, Nenadu Mitroviću i Dragiši Grkoviću. Sa slobode će se braniti dvojica njihovih kolega Srđan Danić i Tomislav Lalović.

- Pojedini saslušani čuvari su u svojim iskazima navodili da su pravili propuste, ali su izričito tvrdili da su to bile nenamerne greške. Niko nije rekao da je hteo da pomogne Kaliniću i Milovanoviću da pobegnu. Odbacivali su sumnje da su dobili novac, ili da su bili ucenjeni, pa su im zato pomogli - kaže sagovornik “Blica” upoznat sa istragom.

Trojici osumnjičenih čuvara istražni sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu pritvor je odredio zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke, kao i da bi mogli da ponove krivično delo. Trenutne pretpostavke ukazuju na to da je bekstvo Kalinića i Milovanovića pripremano u organizaciji Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam. Milovanović je upravo optužen da je po Jocićevom nalogu 2009. u Zagrebu ubio Ivu Pukanića, dok se Kalinić, po dolasku u zatvor, stavio pod Jocićevu zaštitu, nakon što se sukobio sa dotadašnjim saradnicima - Lukom Bojovićem i Milošem Simovićem.

Nagrađeni žandarmi koji su sprečili bekstvo iz Okružnog zatvora
„Mi krenuli kući“
Žandarme Zorana Gajića, Nemanju Hadžića, Branislava Stojanovića i Sašu Cerovića ministar policije Ivica Dačić juče je nagradio sa po 50.000 dinara i plaketom.
- Čestitam žandarmima koji su sprečili bekstvo iz zatvora. Zbog istrage, oni neće moći da odgovaraju na pitanja novinara, ali mogu da kažem da su žandarmi u utorak u 5.25 sati na istočnoj strani dvorišta primetili dvojicu muškaraca, koji su se, jedan puzeći, a drugi klečeći, kretali ka glavnoj kapiji. Njih četvorica su ih zaustavili, vezali, između njih nije bilo sukoba - rekao je Dačić.
Ministar je naveo i da će istraga pokazati kako je izveden pokušaj bekstva.
- Najvažnije je da je policija imala informacije o pripremi bekstva. Zato je u zatvoru i bio povećan broj žandarma - rekao je ministar.
U MUP Srbije nazvanično kažu da su pripadnici Žandarmerije Kalinića i Milovanića primetili kada su oni kroz prozor upali u dvorište, koje vodi ka glavnom izlazu.
- Zaustavili su ih ne znajući ko su. Čak su mislili da su stražari. Pitali su ih: “Gde ste pošli?”, na šta su dobili odgovor: ”Kući”. Tek tada su žandarmi reagovali i uperili u njih oružje - kažu u MUP, navodeći da su begunci zaustavljeni na petnaestak metara od glavnog ulaza, ispred koga je portirnica, sa oružjem koje tu ostavljaju stražari.
- Najverovatnije su planirali da otmu oružje, otvore kapiju i tako pobegnu - kažu u MUP.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.